Način pripreme
U velikoj posudi pomešamo maskarpone, kiselu pavlaku, šećer u prahu i vanile. Dobro promešamo sastojke. Da bi bilo lakše možemo staviti u blender i pasirati dok se dobro ne pomešaju.
Jagode očistimo od drške i listića i potpimo na jedan sat u ledenu vodu. Operemo i ostavimo da se ocede, nakon toga osušimo. Isečemo na komade i sameljemo u blenderu.
U njih dodajemo slatko od šumskih jagoda, da bismo pojačali miris izazovnog sladolega. Ako nemate, možete dodati drugo po izboru - jagode, borovnice ili maline.
Prebacujemo smesu iz blendera u posudu. Dodajemo u njih cele listiće matičnjaka. Miris limuna biljke će dati desertu miris citrusa i svežinu.
Umutimo pavlaku dok se ne dobijemo mekane vrhove. Dodajemo u smesu od jagoda i mešamo pažljivo, pokretima spolja ka unutra dok se ne upije.
Sipamo sladoled u odgovarajuću posudu, zatvaramo je poklopcem ili streč folijom. Stavljamo u komoru da se stegne oko 6 sati. Moja količina je veća, zato je i vreme zamrzavanja duže. Vi možete priremiti pola doze.
Prilikom serviranja prebacujemo sladoled u frižider na 20-30 minuta.
Čokoladu izrendamo ili ostružemo površinu oštrim nožem. Odvajamo deo sladoleda u posudu i pomešamo sa rendanom čokoladom.
Sladoled serviramo oblikovan kašikom i posut sa još malo čokolade. Ukrašavamo svežim jagodama i strukovima sveže mente.
Savet: Ne mešajte prethodno čokoladu sa smesom za sladoled.
Nakon zamrzavanja čokolada promeni ukus i zamrznuta tekstura nije prijatna za jelo.