Način pripreme
1. Ribu očistimo od glave, unutrašnjosti i kostiju. Operemo, osušimo i sečemo na filee. Kao gramaža bi trebalo da ostane oko 350 g
2. Očišćene filee stavljamo u posudu, posolimo i natrljamo sa malo bibera. Prelivamo belim vinom i preko rasporedimo grančice svežeg bosiljka. Ostavljamo da odstoji u frižideru 2 sata.
3. Kad dođe vreme da se riba peče ugrevamo rernu do 200 stepeni i filee poređamo u maslinovim uljem namazan pleh. Prelivamo marinadom od belog vina (ne sve, a oko 100 ml). Struk bosiljka ponovo stavljamo na grgeča i odozgo stavljamo malo maslinovog ulja.
4. Pečemo 25 minuta ili dok ne počne da dobija roze boju. Da bi riba ostala krhka i sočna ne treba previše da se prepeče da dobije tamnu boju.
5. Ukusnof grgeča sa belim vinom serviramo sa kriškom limuna i svežom salatom po izboru.
Prijatno!