Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»File grgeča sa belim vinom

File grgeča sa belim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
File grgeča sa belim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Prefinjeno, ali u isto vreme jednostavno i veoma zdravo jelo sa grgečom, pravi poklon za poznavaoce dobre hrane"

Potrebni sastojci

  • grgeč - 1 komad /750 g, cela riba/
  • belo vino - 150 ml
  • bosiljak - č 1 sveža grančica
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • maslinovo ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ribu očistimo od glave, unutrašnjosti i kostiju. Operemo, osušimo i sečemo na filee. Kao gramaža bi trebalo da ostane oko 350 g

2. Očišćene filee stavljamo u posudu, posolimo i natrljamo sa malo bibera. Prelivamo belim vinom i preko rasporedimo grančice svežeg bosiljka. Ostavljamo da odstoji u frižideru 2 sata.

3. Kad dođe vreme da se riba peče ugrevamo rernu do 200 stepeni i filee poređamo u maslinovim uljem namazan pleh. Prelivamo marinadom od belog vina (ne sve, a oko 100 ml). Struk bosiljka ponovo stavljamo na grgeča i odozgo stavljamo malo maslinovog ulja.

4. Pečemo 25 minuta ili dok ne počne da dobija roze boju. Da bi riba ostala krhka i sočna ne treba previše da se prepeče da dobije tamnu boju.

5. Ukusnof grgeča sa belim vinom serviramo sa kriškom limuna i svežom salatom po izboru.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: