Način pripreme
1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka. To je potrebno da se odstrane uporne fleke i zemlja ili zalepljene iverice. Ponovo operemo.
2. Rujnicu sečemo na relativno male komade, a beli luk sečemo na kriške.
3. Maslinovo ulje u grevamo na jakoj vatri i u njemu propržimo gljive i beli luk jedan minut, nakon toga smanjujemo vatru da bude umerena i kuvamo 10-12 minuta, periodično mešamo.
4. Gotove aromatične gljive posolimo i skidamo sa vatre, procedimo od masti i tečnosti koja se odvojila i ostavljamo 2 minuta da se ohlade. Za to vreme umutimo jaja sa malo soli, nije potrebno da dobijemo penu.
5. Rujnicu pomešamo sa umućenim jajima i smesu sipamo u tiganj sa malo masnoće i ugrevamo na jakoj vatri (važno je da je tiganj sa dnom koje se ne lepi). Odmah redukujemo tempraturu da bude umerena i ostavljamo na oko 2 minuta ili dok tortilja ne pobeli po ivicama.
6. Poklopimo i ostavljamo još 3-4 minuta na tihoj/umerenoj vatri. Okrećemo i pečemo kratko i sa druge strane. Ove zavisi od toga kako ko voli.
Ako želite sočnu tortilju sa polu-tečnom unutrašnjosti onda pecite na jakoj vatri kratko i čim se stvori korica odozdo odmah okrenite i pecite kratko sa druge strane.
Okrenemo na poklopac ili tanjir većeg prečnika nego tiganj. Pazite da se ne ispečete, zato što je u sredini tortilja tečna. Potrebni su brzi i sigurni pokreti koji se vežbom postižu i tada postaje veoma lako.
7. Čim tortilja bude gotova, stavljamo je na tanjir i serviramo toplu.
Prijatno!