Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u polovini mlake vode. Sipajte šećer, promešajte i ostavite da se aktivira 7-8 minuta na toplom, posudu pokrijte vodom.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte preostalu ugrejanu vodu, maslinovo ulje, so i nadošao kvasac. Zamesite glatko testo koje se ne lepi, dodajte brašno ako je potrebno.
3. Uključite rernu da se ugreje do 60 stepeni i unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom iz koje će kružiti para.
4. Testo razvucite u krug, relativno debeo i namažite maslinovim uljem. Isecite i poređajte u centar mocarelu. Rasporedite preko jedan čen belog luka - izgnječen ili fino izrendan, po želji možete staviti više. Iskidajte ljute papričice. Od njih isto možete da stavite više, ako volite mnogo pikantno.
5. Savijte ivice kore ka unutra, ka centru i okrenite tako oblikovanu loptu od testa. Nožem napravite plitke proreze po površini oblika po vašoj želji.
6. Stavite hleb u pleh, prečnika 22-23 cm, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu u kojoj kruži para i ostavite da nadođe oko 25-30 minuta na 60 stepeni.
7. Nemojte otvarati rernu, pojačajte do 200 stepeni i pecite 25 minuta ili dok ne dobije tamnozlatnu boju.
8. Gotov hleb namažite pastom, pripremljenom od maslaca, drugog izgnječenog čena belog luka i sitno iseckanog peršuna. Ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte.
Prijatno!