Seoski hleb sa belim lukom
Чеснов селски хляб
bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Seoski hleb sa belim lukom

Seoski hleb sa belim lukom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k5k7k
Seoski hleb sa belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
27/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Garantujemo da nećete odoleti aromi, ukusu i izgledu ovog seoskog hleba sa belim lukom, postaće vam omiljeni"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, ekstra fino
  • voda - 270 ml
  • kvasac - 15 g, živ
  • šećer - 10 g
  • so - 5 g
  • ulje - 15 g
  • beli luk - u psreju, oko 10 prskanja (ili 2 - 3 istucana čena)
* merne jedinice

Način pripreme

Obožavam domaći hleb i uvek eksperimentipem dodajući nove arome i tehnologije.

U ovaj seoski hleb sa belim lukom sam se zaljubila i žurim da ga podelim.

1. Kvasac se namrvi u blago zagrejanu vodu sa šećerom. Promeša se da se dobro rastvori i ostavlja se da naraste.

2. U posudu se proseje ekstra fino belo brašno (tip 450 ili 500), pomeša se sa solju i pravi se udubljenje. U njega se sipa narasli kvasac i ulje.

3. U udubljenje se malo po malo dodaje brašno, dok se svo ne upije. Ako je potrebno posipa se i još da se zamesi glatko, meko, ali nelepljivo testo na blago nabrašnjenoj radnoj površini.

4. Kada je testo gotovo, razvija se, prska se sprejem od belog luka (ili pastom od belog luka), presavija je i tako nekoliko puta, u zavisnosti od toga kakav intenzitet želite da date aromi.

5. Oformi se blago izdužen i zaobljen hleb, posipa se brašnom i pravi se nekoliko proreza. Stavlja se u namazanu i papirom pokrivenu posudu za pečenje i raste jedan sat ili dok hleb lepo ne naraste.

6. Rerna se uključuje da se zagreje do 200 stepeni, dook se na rešetku (na srednju poziciju) stavlja vatrostalna posuda sa vodom.

7. Kada temperatura dostigne 50-60 stepeni i već se stvorila para, hleb se stavlja unutra. Tako će još više narasti, a korica će biti jednistveno hrskava.

8. Peče se dok se na zarumeni oko 30-35 minuta, pri čemu se pazi da ne zagori.

Seoski hleb se ohladi na rešetki i ne pokriva se, da ukusna korica ne bi omekšala.

Ja ovaj put nisam izdržala i isekla sam i servirala dok je još bio vruć, jer je večera čekala na stolu, a i teško mogu da odolim njegovoj aromi. Ali je preporučljivo da sačekate da se ohladi pre nego što isečete.

*Sprej od belog luka možete da nabavite u Lidlu - marka Italiamo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: