Način pripreme
šolja - 220 ml.
Rastopite maslac i dodajte u njega (dok je još topao) ulje (30 ml), beli luk u prahu i sve ostale začine. Promešajte i ostavite začine da puste mirise.
Rastvorite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Pokrijte posudu i ostavite 10 minuta.
Prosejte brašno, dodajte u njega so, promešajte i napravite udubljenje.
Dodajte aktiviran kvasac, jaje, 3 supene kašike ulja i zamesite meko testo, u početku mešajte drvenom kašikom. Nakon toga pospite radnu površinu i mesite kratko dok ne dobijete glatko i elastično testo.
Namažite sa malo ulja i stavite u rernu, uključite na 50 stepeni. Nakon 20 minuta testo će se udvostručiti.
Za to vreme isecite na kockice topljeni sir, kačkavalj, kobasicu. Možete dodati i drugu vrstu nadeva, na primer beli sir, mocarelu ili šta god imate u frižideru.
Premesite kratko testo, nemojte dodavati brašno.
Od testa kidajjte ivice veličine oraha. U centar stavite nadev i napravite lopticu. Svaku lopticu potopite u aromatični maslac. Poređajte ih u duboki kalup za kuglof.
Vratite ponovo u ugrejanu rernu na 20 minuta da ponovo nadođu.
Nakon toga povećajte rernu na 180 stepeni i pecite majmunski hleb 30 minuta dok ne dobije lepu boju.
Dobija se veoma aromatičan i ukusan majmunski hleb sa belim lukom.