Način pripreme
U posudu prosejte brašno, dodajte so i dobro promešajte. Napravite udubljenje i sipajte ulje, sirće i umućeno jaje viljuškom. Počnite da mesite testo, sipajte toplu vodu dok ne dobijete meko i elastično testo.
Podelite testo na šest jednakih delova, oblikujte ih u loptu.
U tiganju ugrejte ulje (da bude toplo, ne ugrejano) stavite loptice u njega i pokrijte streč folijom na oko 20 minuta. Za to vreme izmrvite sir, namažite dno pravougaonog pleha uljem i obilno pospite brašnom.
Na namazanoj radnoj površini počnite prstima da vučete loptu od testa na koru. Prvo vucite rukama loptu, a posle dobijenu koru stavite na namazanu radnu površinu.
Počnite da vučete koru na tanak i providan list, vucite ivice kore prema sebi, a vi se okrećite oko radne površine. Nakon što dobijete tanak i providan list (i ako se pocepa negde nije strašno), pospite list sa 1-2 supene kašike ulja i mrvljenog sira.
Uvijte list u rolat, prstima uhvatite list od kraja i labavo savijte po 2 cm ka unutra do kraja. Gotov uvijen rolat premestite u pleh, savijte na tri dela po širini pleha.
Tako uradite sa svim lopticama, poređajte ih jednu do druge u pleh. Sa preostalom mašću ravnomerno pospite pitice. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene ili dok ne dobiju željenu boju, nakon toga smanjite rernu na 180 stepeni, a pitice pokrijte aluminijumskom folijom da ne zagore odozgo.
Deset minuta nakon toga izvadite pleh i četkom namažite pitice sa malo ulja za sjaj i ponovo uvijte folijom na oko 5 minuta da se popare i omekšaju.