Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Razvučene pitice sa sirom za početnike

Razvučene pitice sa sirom za početnike

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Razvučene pitice sa sirom za početnike5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Zamišljamo kakve će biti kad budemo napredovali"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • brašno - 700 g
  • voda - topla za meko testo
  • ulje - 300 ml
  • sir - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno, dodajte so i dobro promešajte. Napravite udubljenje i sipajte ulje, sirće i umućeno jaje viljuškom. Počnite da mesite testo, sipajte toplu vodu dok ne dobijete meko i elastično testo.

Podelite testo na šest jednakih delova, oblikujte ih u loptu.

U tiganju ugrejte ulje (da bude toplo, ne ugrejano) stavite loptice u njega i pokrijte streč folijom na oko 20 minuta. Za to vreme izmrvite sir, namažite dno pravougaonog pleha uljem i obilno pospite brašnom.

Na namazanoj radnoj površini počnite prstima da vučete loptu od testa na koru. Prvo vucite rukama loptu, a posle dobijenu koru stavite na namazanu radnu površinu.

Počnite da vučete koru na tanak i providan list, vucite ivice kore prema sebi, a vi se okrećite oko radne površine. Nakon što dobijete tanak i providan list (i ako se pocepa negde nije strašno), pospite list sa 1-2 supene kašike ulja i mrvljenog sira.

Uvijte list u rolat, prstima uhvatite list od kraja i labavo savijte po 2 cm ka unutra do kraja. Gotov uvijen rolat premestite u pleh, savijte na tri dela po širini pleha.

Tako uradite sa svim lopticama, poređajte ih jednu do druge u pleh. Sa preostalom mašću ravnomerno pospite pitice. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene ili dok ne dobiju željenu boju, nakon toga smanjite rernu na 180 stepeni, a pitice pokrijte aluminijumskom folijom da ne zagore odozgo.

Deset minuta nakon toga izvadite pleh i četkom namažite pitice sa malo ulja za sjaj i ponovo uvijte folijom na oko 5 minuta da se popare i omekšaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: