bonapeti.rs»Recepti»Pica»Pide»Slatka pita sa orasima, jabukama i cimetom

Slatka pita sa orasima, jabukama i cimetom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k4k4k
Slatka pita sa orasima, jabukama i cimetom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
12/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema50 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
"I po staroj tradiciji dočekajte goste sa ukusnom pitom, koju ćete lako spremiti uz ovaj recept, korak po korak"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • cimer - 1 kašičica
  • jaje - 1 komad
  • šećer - 10 kašika, ukupno
  • sveže mleko - 1 šolja
  • semenke - 1 kašika
  • margarin - 1 kašika
  • žumance - 1 komad
  • jabuke - 2 komada
  • kvasac - 1 pakovanje, suvi
  • voda - 50 ml, za kvasac
  • orasi - 1 kašike, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi kvasac se promeša sa vodom i kašikom šećera i ostavlja se da naraste. Zamesimo meko testo sa ostalim sastojcima, pri čemu se dodaje još 4 kašike šećera u testo. Ostavlja se da naraste oko 40 minuta na toplom.

Testo se deli na dva dela. Od jednog se razvija okrugla kora kao pogača, prečnika 25 cm i stavlja se u posudu za pečenje preko papira za pečenje. Seče se nožem na 6 delova. Počinje se od periferije kore ka centru, ali ne stiže se do njega.

Krajevi se podvijaju odozdo - oblikuje se cvet i maže se margarinom.

Priprema se nadev u posudi, tako što se mešaju narendane jabuke, orasi, cimet i preostalih 5 kašika šećrea. Meša se dobro i raspoređuje se preko osnove, na 2 cm od periferije.

Preostalo testo se deli na dva dela. Od jednog se seku lente i upliću se u rešetku, koja se stavlja na sredinu pite. Kalupom za kolače se iseku cvetići za ukras.

Preostalo testo se oblikuje u dva duga fitilja koji se upliću i stavljaju po periferiji pite. Ostavlja se da odstoji 20 minuta, maže se umućenim žumancem i posipa se semenkama. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne postane zlatasto, pri čemu pazimo da ne pregori.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: