Slatka pita sa orasima, jabukama i cimetom

12/06/2019
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj6098
"I po staroj tradiciji dočekajte goste sa ukusnom pitom, koju ćete lako spremiti uz ovaj recept, korak po korak "
Priprema50 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano58
  • Pregledi tokom meseca58
  • Pregledi tokom desmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • cimer - 1 kašičica
  • jaje - 1 komad
  • šećer - 10 kašika, ukupno
  • sveže mleko - 1 šolja
  • semenke - 1 kašika
  • margarin - 1 kašika
  • žumance - 1 komad
  • jabuke - 2 komada
  • kvasac - 1 pakovanje, suvi
  • voda - 50 ml, za kvasac
  • orasi - 1 kašike, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi kvasac se promeša sa vodom i kašikom šećera i ostavlja se da naraste. Zamesimo meko testo sa ostalim sastojcima, pri čemu se dodaje još 4 kašike šećera u testo. Ostavlja se da naraste oko 40 minuta na toplom.

Testo se deli na dva dela. Od jednog se razvija okrugla kora kao pogača, prečnika 25 cm i stavlja se u posudu za pečenje preko papira za pečenje. Seče se nožem na 6 delova. Počinje se od periferije kore ka centru, ali ne stiže se do njega.

Krajevi se podvijaju odozdo - oblikuje se cvet i maže se margarinom.

Priprema se nadev u posudi, tako što se mešaju narendane jabuke, orasi, cimet i preostalih 5 kašika šećrea. Meša se dobro i raspoređuje se preko osnove, na 2 cm od periferije.

Preostalo testo se deli na dva dela. Od jednog se seku lente i upliću se u rešetku, koja se stavlja na sredinu pite. Kalupom za kolače se iseku cvetići za ukras.

Preostalo testo se oblikuje u dva duga fitilja koji se upliću i stavljaju po periferiji pite. Ostavlja se da odstoji 20 minuta, maže se umućenim žumancem i posipa se semenkama. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne postane zlatasto, pri čemu pazimo da ne pregori.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar