Način pripreme
Ogulite patlidžan, posolite ga i ostavite ga na otprilike 30 minuta u vodi, kako bi ispustio svoju gorčinu.
Zatim ga pržite na malo masnoće.
Sitno iseckajte praziluk i njega propržite u dubokom tiganju s malo maslinovog ulja.
Dodajte šargarepe, a malo nakon toga i mleveno meso - nastavite da ih pržite.
Sipajte belo vino i sačekajte da provri.
Dodajte paradajz pire, bosiljak, indijski orah, crni biber i so i kuvajte sve sastojke zajedno još otprilike 15 minuta.
Za sos istopite maslac zajedno sa uljem u kaseroli.
Dodajte brašno i pržite ga dok ne promeni svoju boju.
Sipajte sveže mleko uz neprestano mešanje i nakon toga začinite začinima.
Kuvajte Bešamel sos dok se ne dostigne gustina koju vi želite.
Sipajte malo od njega u tepsiju i odozgo poređajte red kora. Dodajte smesu odozgo, poređajte malo prženog patlidžana i odozgo ponovo zalijte Bešamel sosom.
Nastavite naizmenično da ređate sastojke dok ne nestanu količine.
Domaću lazanju završite sosom, odozgo pospite izrendanim kačkavaljem i zapecite je na 200 °C dok ne postane zlatkasta.
Lazanja sa patlidžanom i bešamel sosom je veoma ukusna.
Prijatno!