Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa sirom, kačkavaljem i kvascem

Kiflice sa sirom, kačkavaljem i kvascem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kiflice sa sirom, kačkavaljem i kvascem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Mekane slane kiflice, koje se bukvalno tope u ustima"

Potrebni sastojci

  • brašno - 330 g + za mešnju
  • sveže mleko - 125 ml
  • jaja - 2 komada, L
  • žumanca - 1 komad
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • so - 1 kašika, ravna
  • sir - 200 g
  • kačkavalj - oko 100 g za posipanje
  • maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte mleko i šećer, u njima rastopite polovinu maslaca i rastvorite kvasac. Temperatura ne treba da prelazi telesnu - 37 stepeni.

2. Nemojte čekati da kvasac nadođe, dodajte u smesu dva jajeta, malo umućena.

3. Prosejte u tečnu smesu brašno i so i zamesite testo, dodajte malo brašna dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Možete raditi mikserom sa nastavcima za testo da bi vam bilo lakše i da se ne lepi. U procesu mešenja (oko 7-10 minuta) dodajte po malo preostog rastopljenog maslaca, ako radite ručno ili mekog (na sobnoj temperaturi), ako radite mikserom sa odgovarajućim dodacima.

4. Ostavite testo da nadođe 1 sat, može i malo više. Treba da se utrostruči i da se vide veze glutena kao niti.

5. Razvijte tanku koru na brašnom posutoj radnoj površini i secite takice debljine oko 2.5-3 cm.

Sir isecite na duge štapiće, debljine po želji, da ima nadev u svakoj kiflici. Oko svakog štapića sira uvijte traku od testa, preklapajte svaku prilikom uvijanja i dobro zatvorite ivice da sir ne izađe.

6. Poređajte kačkavalj u pleh na rastojanju jedan od drugog i ostavite u ugrejanoj rerni na 40 stepeni 40 minuta.

7. Izvadite nadošle kiflice i pojačajte rernu da se ugreva do 180 stepeni. Za to vreme namažite kiflice žumancem, pomešanim sa malo vode i obilno popsite rendanim kačkavaljem.

8. Stavite u rernu i pecite dok ne porumene - oko 30 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: