Način pripreme
Ove pogačice se brzo i lako prave jer ne zahtevaju podizanje testa.
Pripremite testo, oblikujete ga i nakon 20 minuta u rerni, ukusne grickalice od integralnog brašna su već na stolu.
Pre nego što počnete, uključite rernu da se zagreje.
Pripremite nadev tako što ćete izgnječiti sir i iseći kačkavalj na sitne kockice.
Dodajte belance od jednog jajeta i promešajte.
Žumance ostavite za kasnije, jer ćete njime premazati kiflice pre nego što ih stavite u rernu.
Pomešajte kiselo mleko i sodu bikarbonu u posudi, promešajte i ostavite minut dok se ne aktivira.
Zatim dodajte so i ulje i ponovo promešajte.
Treba dodati 1 šolju integralnog pšeničnog brašna, 1 šolju belog pšeničnog brašna i prašak za pecivo koji ste prethodno pomešali sa brašnom.
Promešajte kašikom. Testo će početi da se odvaja od posude.
Preostalo pola šolje brašna pospite po radnoj površini i mesite testo rukama, bukvalno 2-3 minuta.
Testo ne zahteva dugo mešenje, dovoljno da se proizvodi ujednače.
Formirajte lopticu i na brašnom posutoj podlozi razvaljajte krug prečnika oko 30 cm.
Zatim testo isecite na 12 trouglova.
U široki deo svakog trougla stavite po kašiku nadeva i uvijte u kiflicu.
Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, razmaknute i premažite žumancetom razmućenim sa malo vode.
Svaku kiflicu pospite izmrvljenim čubrom ili drugim začinom po želji i stavite da se peku.
Rerna bi već trebalo da bude zagrejana.
Pecite kiflice oko 20 minuta dok ne porumene.
Rezultat su ukusne i mekane kiflice od integralnog brašna sa sirom i kačkavaljem, pogodne za doručak za decu i odrasle.
Prijatno!
Komentari