Način pripreme
1. Ugrejte mleko i šećer, u njima rastopite polovinu maslaca i rastvorite kvasac. Temperatura ne treba da prelazi telesnu - 37 stepeni.
2. Nemojte čekati da kvasac nadođe, dodajte u smesu dva jajeta, malo umućena.
3. Prosejte u tečnu smesu brašno i so i zamesite testo, dodajte malo brašna dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Možete raditi mikserom sa nastavcima za testo da bi vam bilo lakše i da se ne lepi. U procesu mešenja (oko 7-10 minuta) dodajte po malo preostog rastopljenog maslaca, ako radite ručno ili mekog (na sobnoj temperaturi), ako radite mikserom sa odgovarajućim dodacima.
4. Ostavite testo da nadođe 1 sat, može i malo više. Treba da se utrostruči i da se vide veze glutena kao niti.
5. Razvijte tanku koru na brašnom posutoj radnoj površini i secite takice debljine oko 2.5-3 cm.
Sir isecite na duge štapiće, debljine po želji, da ima nadev u svakoj kiflici. Oko svakog štapića sira uvijte traku od testa, preklapajte svaku prilikom uvijanja i dobro zatvorite ivice da sir ne izađe.
6. Poređajte kačkavalj u pleh na rastojanju jedan od drugog i ostavite u ugrejanoj rerni na 40 stepeni 40 minuta.
7. Izvadite nadošle kiflice i pojačajte rernu da se ugreva do 180 stepeni. Za to vreme namažite kiflice žumancem, pomešanim sa malo vode i obilno popsite rendanim kačkavaljem.
8. Stavite u rernu i pecite dok ne porumene - oko 30 minuta.
Prijatno!