Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Iverak iz rerne sa krompirom i lukom

Iverak iz rerne sa krompirom i lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k85817k1k
Iverak iz rerne sa krompirom i lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
23/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ako želite da uživate u najukusnijem iverku - pripremite ga po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • iverak - 1 komad (1 - 1.400 kg)
  • krompir - 5 komada
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 50 ml + za posipanje ribe
  • belo vino - 200 ml, suvo
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite ribu od unutrašnjosti i odsecite peraja. Možete zamoliti da vam je očiste dobro u ribarnici. Operite i osušite.

2. Napravite nekoliko poprečnih proreza po gornjem tamnosivom delu iverka, po belom stomaku ne. Tako će se brže skuvati i bolje, a i to će poslužiti kao indikator da li je gotovo.

3. Oljuštite i isecite krompir i luk na tanke krugove. Beli luk možete iseći na krupnije komade ili na kriške.

4. U široki pleh, preporučuje se onaj iz rerne, sipajte malo maslinovog ulja. Poređajte red krompira, preklopite ih lagano, posle red luka. Ako vam ostane krompira, poređajte na isti način. Odozgo svatite između kriške belog luka. Posolite, pospite malisnovim uljem i biberom po ukusu i stavite u ugrejanu rernu na 190 stepeni 15 minuta.

5. Izvadite pleh sa poluomekšalim krompirom i preko stavite iverka sa stomakom na dole. Prelijte belim vinom i natrljajte so po površini, stavite i u proreze.

6. Pospite ribu maslinovim uljem i stavite pleh ponovo u rernu. Pecite 30 minuta 1 kg iverka, a do 1.400 pečenje može biti duže za 45 minuta na 190-200 stepeni. Orjentišite se prema prorezima po ribi - kada tečnsot/sok/ u njima ispari, iverak je gotov.

7. Servirajte iverka sa krompirom, kriškama limuna i jedite pečenu ribu dok je topla.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: