Način pripreme
Ovo je autentičan recept za kuskus na mediteranski način (Cous Cous Freddo di Verdure - mediterraneo).
U posudu sipamo kuskus. U drugu posudu sipamo vrelu vodu, dodajemo nekoliko prstohvata šafrana, promešamo i dodajemo maslinovo ulje i so. Dodajemo kuskus, promešamo dva-tri puta i pokrivamo folijom. Ostavljamo 5 minuta da upije vodu. Nakon toga promešamo viljuškom da se razbiju grudvice.
Ostavljamo sa strane da se potpuno ohladi.
Za to vreme povrće očistimo i isečemo na široke trake. Stavljamo u gril tiganj, namazan sa malo maslinovog ulja i pečemo sa obe strane. Vadimo i ostavljamo da se ohladi i isečemo na komade srednje veličine.
Paradajz isečemo na pola i dodajemo u drugo povrće, promešamo.
Kuskus začinimo solju ako je potrenbo, biberom, isečenom mentom i iskidanim listovima bosiljka, dodajemo izrendanu koru od limuna i sok od limuna po ukusu. Dodajemo svo povrće u kuskus, dodajemo i masline, promešamo.
Ostavljamo da se ohladi 1 sat u frižideru.
Pre serviranja dodajemo malo mente za raskoš.
Recept je za jednu brzu i dijetalnu večeru.