Liker od bagrema (Robinia pseudoacacia)

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
07/07/2019
"Ovaj put zdravica će stvarno biti za zdravlje, posebno ako pri ruci imate aromatičan, domaće pripremljen liker od bagrema "
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano75
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • beli bagrem - 300 g, sveži cvetovi
  • votka - 1 litar, aljaska
  • destilovana voda - 500 ml
  • smeđi šećer - 500 g
* merne jedinice

Način pripreme

Još od davnina bagrem se smatrao svetim drvetom i simbolom čistoće.

Cvetovi bagrema imaju prijatan miris. Oni sadrže eterična ulja i imaju dosta lekovitih svojstava.

Osim za čaj ili sirup od bagrema, biljka se može pretvoriti u domaće piće.

Za pripremu likera nikada ne koristite rakiju. Ona ima karakterističan miris, zasićen ukus i nije odgovarajuća da se meša sa drugim mirisima.

Ovi voćni napici su apetivni alkoholni napici, sa dodatkom đećera čiji je sadržaj alkohola između 20-35 %.

Očistimo cvetove bagrema i odvajamo drške. Stavljamo ih u đevrđir i prelivamo hladnom vodom. Prebacujemo ih u veliku posudu i posipamo polovinom šećera.

Pokrivamo posudu streč folijom i stavljamo na hladno na jednu noć.

Sipamo ušećerene cvetove u veliku staklenu treglu zajedno sa cvetnim sirupom koji se odvojio. Dodajemo alkohol. Trudimo se da cvetovi budu skroz pokriveni da ne potamne.

Ako neki od njih ispliva, nemojte se plašiti, neće promeniti ukus likera ako potamne.

Stavljamo u posudu na tamno i hladno mesto. Ostavljamo tamo da odstoji 30-40 dana. S vremena na vreme promešamo teglu sa cvetovima.

Nakon što odstoji, procedimo kroz gazu ili pamučnu krpu.

Destilovanu vodu ugrevamo sa preostalim šećerom dok se ne rastvori. Dodaje u napitak i promešamo.

Liker od belog bagrema je gotov, i možete da uživate u njemu.

Ovaj biljni napitak ima mnogo lekovitih svojstava. Cvetovi leče bilo kakav uporan kašalj.

Bagrem štiti od bolesti disajnih puteva, organa za varenje. Koristi se kod povišene kiseline u želucu, gastritisa, podrigivanja, krvarenja u stomaku.

Savet: Nemojte držati napitak na suncu. Kada je vreme toplo izaziva fermentaciju.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar