Čokoladna torta sa jagodama i Uskršnjim kolačem bez pečenja

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
08/07/2019
"Stari uskršnji kolač je samo povod da iznenadite porodicu sa ovom veličanstvenom čokoladnom tortom sa uskršnjim kolačem bez pečenja "
Priprema15 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno25 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano43
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • uskršnji kolač - 1 šolja, star
  • keks - 1 veliko pakovanje, sa kakaom
  • šećer u prahu - 1/2 šolje
  • maslac - 250 g
  • kakao - 1/2 šolje, taman
  • sveže mleko - 300 ml
  • rum - 2 - 3 supene kašike
  • lešnici - 1 šolja
  • za ganaš
  • crna čokolada - 150 g, kuvertira
  • pavlaka - 100 ml
  • maslac - 1 supena kašika
  • jagode - 20 komada
  • matičnjak - listići za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo sameljemo suvi uskršnji kolač na mrvice. Na isti način radimo i sa lešnicima. Nakon što ih sameljemo oni će biti malo manji kao količina. Vi možete staviti više ili manje orašastih plodova, možete zameniti orasima, pitanje ukusa.

U posudu pomešamo šećer u prahu (ako koristite ne mnogo sladak uskršnji kolač, takođe možete povećati količinu, ali u receptu ima i drugih slatkih elemenata i ja smatram da nije potrebno), mekani maslac, lešnike, mrvice, kakao, mlako mleko i rum.

Ako ne želite rum, možete odabrati vanilu, ali u kombinaciji sa jagodama i mirisom ruma je savršena.

Promešamo sve, dobijamo krem koji treba da bude ukusan sam po sebi.

U kalup sa obručem, prethodno namazan maslacem poređamo red keksa, red krema. Ako želite možete posuti keks sa malo svežeg mleka ili kompotom od jagoda. Ja volim da bude sočnija.

Na svaki sloj keksa poređamo jagode, isečene na tanke kriške. Završavamo kremom i ravnomerno poravnamo.

Stavljamo tortu sa uskršnjim kolačem na kratko u frižider.

Za to vreme pripremamo ganaš. Izlomimo čokoladnu kuvertiru i stavljamo u posudu. Ugrevamo posudu sa vodom i stavljamo preko, pravilo je da dno ne dodiruje vrelu vodu. Dodajemo ugrejanu pavlaku i mešamo dok se čokolada ne rastopi.

Dodajemo maslac i skidamo posudu sa vatre.

Nakon što se ohladi potapamo nekoliko jagoda za ukras čokoladne torte. Stavljamo ih u komoru.

Sipamo čokoladni ganaš u špric i rasporedimo preko torte.

Ostavljamo desert da odstoji jednu noć u frižideru da se stegne.

Sledećeg dana smo spremni za ukrašavanje. Pažljivo vadimo obruč, stavljamo čokoladne jagode odozgo, a preostale sečemo na pola i poređamo po ivicama.

Serviramo cvetićima jagoda i makom. Dodajemo sveže vrhove matičnjaka.

Serviramo čokoladnu tortu sa jagodama i uskršnjim kolačem bez pečenja malo ohlađenu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar