Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Šifon od lešnika sa čokoladom

Šifon od lešnika sa čokoladom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Šifon od lešnika sa čokoladom
Fotografije: marcheva14
3 / 4
08/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Veoma lako ćete prekinuti sve dijete zauvek - prosto pripremite šifon od lešnika sa čokoladom i ... gotovo"

Potrebni sastojci

  • lešnici - 100 g
  • brašno 300 g, belo
  • šećer - 200 g
  • voda - 200 ml, mlaka
  • maslinovo ulje - 125 ml
  • jaja - 6 komada, odvojena
  • krem tartar - 8 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica, 10 g
  • lešnici - isečeni
  • čokolada - za prelivanje, nutela
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 150 stepeni.

Dubok kalup oko 26-28 cm sa rubom u sredini i glatkim ivicama, dobro namazan i posut brašnom, obložen papirom za pečenje.

U blenderu sameljemo 100 g lešnika, nije potrebno da budu samleveni skroz. Odvojimo žumanca od belanaca.

U posudi pomešamo brašno, šećer, prašak za pecivo i mlevene lešnike. Promešamo živom.

Dodajemo vodu prilikom mešanja, nakon toga maslinovo ulje, mutimo i dodajemo jedno po jedno žumance, nakon svakod dobro mutimo na niskoj brzini miksera dok se ne integriše.

Belanca umutimo sa krem tartarom dok ne dobijemo gust sneg. Dodajemo u osnovno testo u porcijama i mešamo spatulom.

Pečemo na 150 stepeni oko 60 minuta.

Vadimo iz rerne, ostavljamo da se ohladi 15 minuta u kalupu i nakon toga ostavljamo na rešetku.

Prelivamo samo odozgo rastopljenom čokoladom i posipamo obilno mrvljenim lešnicima.

Jednostavna i brza torta, odgovarajuća za svaki povod.

Šifon je u principu američkog porekla, ali je godinama u evropi. Odlikuje se visinom, mekom i delikatnom strukturom.

Preliv od čokolade daje dodatan fin ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: