Način pripreme
Rerna - 150 stepeni.
Dubok kalup oko 26-28 cm sa rubom u sredini i glatkim ivicama, dobro namazan i posut brašnom, obložen papirom za pečenje.
U blenderu sameljemo 100 g lešnika, nije potrebno da budu samleveni skroz. Odvojimo žumanca od belanaca.
U posudi pomešamo brašno, šećer, prašak za pecivo i mlevene lešnike. Promešamo živom.
Dodajemo vodu prilikom mešanja, nakon toga maslinovo ulje, mutimo i dodajemo jedno po jedno žumance, nakon svakod dobro mutimo na niskoj brzini miksera dok se ne integriše.
Belanca umutimo sa krem tartarom dok ne dobijemo gust sneg. Dodajemo u osnovno testo u porcijama i mešamo spatulom.
Pečemo na 150 stepeni oko 60 minuta.
Vadimo iz rerne, ostavljamo da se ohladi 15 minuta u kalupu i nakon toga ostavljamo na rešetku.
Prelivamo samo odozgo rastopljenom čokoladom i posipamo obilno mrvljenim lešnicima.
Jednostavna i brza torta, odgovarajuća za svaki povod.
Šifon je u principu američkog porekla, ali je godinama u evropi. Odlikuje se visinom, mekom i delikatnom strukturom.
Preliv od čokolade daje dodatan fin ukus.