Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Artičoka u salsa verde

Artičoka u salsa verde

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Artičoka u salsa verde7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
36 min.
Ukupno
51 min.
Porcije
3
"I ako imate jendu artičoku, obavezno je pripremite u salsa verde, zato što je tako najukusnija"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 7 komada
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • peršun - 4 supene kašike, sitno iseckan
  • beli luk - 3 čena
  • brašno - 2 supene kašike, pune
  • so - po ukusu
  • sok od limuna - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite artičoku od slojeva spoljašnjih tvrdih listova. Isecite oko prst i po od vrga, a rep u osnovi možete iseći ili ostaviti, oljuštite od tamnijeg sloja i ostavite svetlu unutrašnjost.

2. Svaku oljuštenu artičoku prepolovite i stavite odmah u šerpu sa vodom u kojoj ste prethodno rastvorili sok od limuna.

3. Stavite posudu na vatru i kuvajte oko 15-20 minuta.

4. U avanu izgnječite 2 čena belog luka i peršun. Možete sitno iseckati ako nemate avan. Sipajte malo od bujona od artičoke - ohlađenog, stavite i brašno i malo soli i mešajte dok ne dobijete kašu.

5. Ugrejte maslinovo ulje na tihoj/umerenoj vatri, u njemu propržite kratko treći čen belog luka, isečen na tanke kriške. Čim pusti miris sipajte kašu i mešajte.

6. Sipajte malo po malo preostalog bujona, regulišite gustinu sosa po želji.

7. Dodajte kuvanu artičoku, posolite po ukusu i ostavite jelo da se krčka na vatri 10-15 minuta uz neprestano mešanje.

8. Servirajte artičoku sa salsa verde dok je topla.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: