Način pripreme
Pripremite veliku posudu sa vodom, u nju iscedite sok od pola limuna i dodajte grančice peršuna. Ovo će sprečiti oksidaciju i zatamnjenje povrća.
Očistite artičoku tako što ćete oljuštiti nekoliko slojeva spoljnih čvrstih listova. Ostaju samo oni krhki koje možete osetiti na dodir, a njihova boja treba da bude nešto svetlija.
Ako, kao i ja, odlučite da ostavite drške, i njih treba oljuštiti nožem da biste uklonili žilavi deo – opet se vodite bojom (spolja su tamne, a jestivo jezgro je svetlije boje i mekano.
Čim očistite i oljuštite 1 artičoku, bacite je u vodu.
U početku ćemo lagano prokuvati ili bolje reći blanširati artičoke. Za tu svrhu možemo koristiti istu vodu sa limunom u kojoj su bile.
Stavite šerpu na šporet, malo posolite i kada se zagreje ubacite artičoku unutra.
Posle 8-10 minuta skinite sa vatre i sipajte u cediljku.
Dno tepsije obložite papirom za pečenje. Poprskati maslinovim uljem i malo soli.
Svaku artičoku prepolovite i poređajte u tepsiju. Odozgo pospite još maslinovog ulja i soli. Dodajte malo vode za kuvanje (oko 50 ml).
Pecite artičoku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lepo ne porumeni (oko 25 minuta).
Pogledajte još korisnih saveta o tome kako jesti artičoke, kao i kako pravilno kuvati artičoke. Pogledajte i kako da napravite artičoke na rimski način.