Artičoka u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k90917k
Artičoka u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Savršeno pripremljena i pečena artičoka... Sa čime ćete je poslužiti?"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 7 komada
  • maslinovo ulje - oko 40 ml
  • so - po ukusu
  • limun - 1/2 komada
  • peršun - 2 grančice
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite veliku posudu sa vodom, u nju iscedite sok od pola limuna i dodajte grančice peršuna. Ovo će sprečiti oksidaciju i zatamnjenje povrća.

Očistite artičoku tako što ćete oljuštiti nekoliko slojeva spoljnih čvrstih listova. Ostaju samo oni krhki koje možete osetiti na dodir, a njihova boja treba da bude nešto svetlija.

Ako, kao i ja, odlučite da ostavite drške, i njih treba oljuštiti nožem da biste uklonili žilavi deo – opet se vodite bojom (spolja su tamne, a jestivo jezgro je svetlije boje i mekano.

Čim očistite i oljuštite 1 artičoku, bacite je u vodu.

U početku ćemo lagano prokuvati ili bolje reći blanširati artičoke. Za tu svrhu možemo koristiti istu vodu sa limunom u kojoj su bile.

Stavite šerpu na šporet, malo posolite i kada se zagreje ubacite artičoku unutra.

Posle 8-10 minuta skinite sa vatre i sipajte u cediljku.

Dno tepsije obložite papirom za pečenje. Poprskati maslinovim uljem i malo soli.

Svaku artičoku prepolovite i poređajte u tepsiju. Odozgo pospite još maslinovog ulja i soli. Dodajte malo vode za kuvanje (oko 50 ml).

Pecite artičoku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lepo ne porumeni (oko 25 minuta).

Pogledajte još korisnih saveta o tome kako jesti artičoke, kao i kako pravilno kuvati artičoke. Pogledajte i kako da napravite artičoke na rimski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: