Način pripreme
1. Oljuštite artičoku od slojeva spoljašnjih tvrdih listova. Isecite oko prst i po od vrga, a rep u osnovi možete iseći ili ostaviti, oljuštite od tamnijeg sloja i ostavite svetlu unutrašnjost.
2. Svaku oljuštenu artičoku prepolovite i stavite odmah u šerpu sa vodom u kojoj ste prethodno rastvorili sok od limuna.
3. Stavite posudu na vatru i kuvajte oko 15-20 minuta.
4. U avanu izgnječite 2 čena belog luka i peršun. Možete sitno iseckati ako nemate avan. Sipajte malo od bujona od artičoke - ohlađenog, stavite i brašno i malo soli i mešajte dok ne dobijete kašu.
5. Ugrejte maslinovo ulje na tihoj/umerenoj vatri, u njemu propržite kratko treći čen belog luka, isečen na tanke kriške. Čim pusti miris sipajte kašu i mešajte.
6. Sipajte malo po malo preostalog bujona, regulišite gustinu sosa po želji.
7. Dodajte kuvanu artičoku, posolite po ukusu i ostavite jelo da se krčka na vatri 10-15 minuta uz neprestano mešanje.
8. Servirajte artičoku sa salsa verde dok je topla.
Prijatno!