Način pripreme
1. U posudi ugrejte malo vodu i u njoj rastvorite kašiku šećera i kvasac. Sipajte 50 g brašna i promešajte. Ovako pripremljenu kašu pokrijte krpom i ostavite da nadođe 15 minuta.
2. Prosejte preostalo brašno u veliku posudu i napravite udubljenje, u njega razbijte jaje, sipajte šećer, so, nadošao kvasac, mleko, maslac i vanilin šećer. Mešajte dodavajući brašno ako je potrebno i kad testo počne da se odvaja od ivica posude i dobije kompaktan izgled, prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite dok ne postane glatkos i elastično. Vratite ponovo u posudu - posutu sa malo brašna i ostavite na toplom da nadođe 1 sat (pokrijte krpom).
3. Pripremite pleh, prečnika 26-18 cm i namažite dno i ivice. Možete obložiti papirom za pečenje.
4. Nadošlo testo razvucite na brašnom posutoj radnoj površini i preko izmrvite alevu. Uvijte u čvrst rolat i isecite poprečno na male rolate. Poređajte u pleh i ponovo ostavite pogaču da nadošeoko 1 sat.
5. Ugrejte rernu do 180 stepeni i pecite oko 35 minuta, stavite rešetku na najniži položaj rerne.
Čim lepo porumeni rolat pogača sa alvom je gotova.
6. Izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se ohladi. Dok je još topla obilno namažite medom.
Neka vam je slatko.