Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa alvom u rolatima

Pogača sa alvom u rolatima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogača sa alvom u rolatima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Kako zamišljamo savršenu pogaču - evo ovako je zamišljamo - sa alvom, uvijenom u rolate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za mešnju
  • kvasac - 25 g, svež
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 65 g
  • vanilin šećer - 1 supena kašika
  • alva - 120 g, tahini ili turon od badema, mek
  • maslac - 30 g, mek
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 100 ml
  • so - 1 prstohvat
  • med - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi ugrejte malo vodu i u njoj rastvorite kašiku šećera i kvasac. Sipajte 50 g brašna i promešajte. Ovako pripremljenu kašu pokrijte krpom i ostavite da nadođe 15 minuta.

2. Prosejte preostalo brašno u veliku posudu i napravite udubljenje, u njega razbijte jaje, sipajte šećer, so, nadošao kvasac, mleko, maslac i vanilin šećer. Mešajte dodavajući brašno ako je potrebno i kad testo počne da se odvaja od ivica posude i dobije kompaktan izgled, prebacite na brašnom posutu radnu površinu i mesite dok ne postane glatkos i elastično. Vratite ponovo u posudu - posutu sa malo brašna i ostavite na toplom da nadođe 1 sat (pokrijte krpom).

3. Pripremite pleh, prečnika 26-18 cm i namažite dno i ivice. Možete obložiti papirom za pečenje.

4. Nadošlo testo razvucite na brašnom posutoj radnoj površini i preko izmrvite alevu. Uvijte u čvrst rolat i isecite poprečno na male rolate. Poređajte u pleh i ponovo ostavite pogaču da nadošeoko 1 sat.

5. Ugrejte rernu do 180 stepeni i pecite oko 35 minuta, stavite rešetku na najniži položaj rerne.

Čim lepo porumeni rolat pogača sa alvom je gotova.

6. Izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se ohladi. Dok je još topla obilno namažite medom.

Neka vam je slatko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: