Čudesna kuvana teletina sa bundevom

08/07/2019
"Genijalno - dodajte malo bindeve u omiljenu kuvanu teletinu i ostaćete očarani krajnjim rezultatom "
Priprema20 min.
Kuvanje130 min.
Ukupno150 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano55
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 700 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • bundeva - 250 g, oljuštena i očišćena
  • šargarepa - 2 komada
  • krompir - 2 komada, velika
  • celer - 1 struk
  • zelene paprike - 1 komad
  • paradajz - 1 komad
  • paradajz pire - 4 - 5 supenih kašika
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - po ukusu, za trljanje mesa
  • karanfilić - 5 - 6 komada, za začin
  • lovorov list - 2 komada
  • ulje - oko 70 ml
  • so - po ukusu
  • peršun - 1 supena kašika, suv ili svež
* merne jedinice

Način pripreme

1. Natrljajte meso biberom i ostavite na sobnoj temperaturi, za to vreme pripremite ostale začine.

2. Oljuštite i isecite luk, celer, paradajz, beli luk i papriku sitno. Ja volim da ih sameljem skoro na kašu zato što će tako dati izvesnu gustinu jelu i neće biti potrebno dodavanje brašna.

3. Propržite u ulju, ugrejanom na umerenoj vatri oko 3-4 minuta i dodajte teletinu, isečenu na komade, lovorov list i karanfilić. Pojačajte vatru i pržite još 3 minuta ili dok ne promeni boju.

4. Sipajte paradajz pire i alevu papriku i mešajte kratko, nakon toga dodajte toplu vodu ili teleći bujon toliko da pokrije sastojke bar 3 prsta. Posolite po ukusu i kuvajte 1 sat na tihoj vatri.

5. Oljuštite krompir i isecite krupnije, isecite na krugove, a bundevu na manje komade.

6. Stavite u jelo prvo šargarepu, a nakon 10-15 dana i bundevu i krompir. Vodu sa bujonom dodajte koliko je potrebno.

7. Natavite da kuvate ispod poklopca još oko 4 minuta na tihoj/umerenoj vatri. Proverite meso i povrće i imajte u vidu da ako ste isekli sitno može biti gotovo i ranije. Ideja je da se sve kuva na tihoj vatri da bi bilo još ukusnije.

8. Začinite gotovu kuvanu teletinu suvim ili svežim peršunom i servirajte.

Prijatno!

* Jedna mala napomena ili više savet - pošto je karanfilić začin dosta jakog ukusa, savetujem da u sredini kuvanja odvojite više ili sva zrna. On je već pustio esenciju i dao je svoj doprinos gozbi.

Jednostavno se vadi pošto uvek ispliva na površinu i nije problem da se skloni.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar