Način pripreme
1. Natrljajte meso biberom i ostavite na sobnoj temperaturi, za to vreme pripremite ostale začine.
2. Oljuštite i isecite luk, celer, paradajz, beli luk i papriku sitno. Ja volim da ih sameljem skoro na kašu zato što će tako dati izvesnu gustinu jelu i neće biti potrebno dodavanje brašna.
3. Propržite u ulju, ugrejanom na umerenoj vatri oko 3-4 minuta i dodajte teletinu, isečenu na komade, lovorov list i karanfilić. Pojačajte vatru i pržite još 3 minuta ili dok ne promeni boju.
4. Sipajte paradajz pire i alevu papriku i mešajte kratko, nakon toga dodajte toplu vodu ili teleći bujon toliko da pokrije sastojke bar 3 prsta. Posolite po ukusu i kuvajte 1 sat na tihoj vatri.
5. Oljuštite krompir i isecite krupnije, isecite na krugove, a bundevu na manje komade.
6. Stavite u jelo prvo šargarepu, a nakon 10-15 dana i bundevu i krompir. Vodu sa bujonom dodajte koliko je potrebno.
7. Natavite da kuvate ispod poklopca još oko 4 minuta na tihoj/umerenoj vatri. Proverite meso i povrće i imajte u vidu da ako ste isekli sitno može biti gotovo i ranije. Ideja je da se sve kuva na tihoj vatri da bi bilo još ukusnije.
8. Začinite gotovu kuvanu teletinu suvim ili svežim peršunom i servirajte.
Prijatno!
* Jedna mala napomena ili više savet - pošto je karanfilić začin dosta jakog ukusa, savetujem da u sredini kuvanja odvojite više ili sva zrna. On je već pustio esenciju i dao je svoj doprinos gozbi.
Jednostavno se vadi pošto uvek ispliva na površinu i nije problem da se skloni.