Način pripreme
1. Iseckajte na veoma sitno luk i dve vrste belog luka. Krompir i meso isecite na krupne parčiće, a šargarepu na krugove. Celer isecite po vašoj želji. Krompir i šargarepe potopite u posudicu s vodom dok ne dođe red na njihovu pripremu, a meso uvaljajte u brašno.
2. Zagrejte ulje i zapržite prvo luk sa gnječenim belim lukom i prstohvatom soli. Čim omekšaju, dodajte celer, pržite još 3-4 minuta na srednjoj vatri i stavite meso. Promešajte s vremena na vreme da se ne zagori brašno po njemu. Čim meso promeni boju, nalijte belo vino, zajedno s lovorovim listom, biberom i majoranom.
3. Kada vino ispari skoro potpuno i dobije se gusti sos, stavite paradajz pire, čenove belog luka, majčinu dušicu i kurkumu. Kuvajte 3-4 minuta i nalijte bujon - vruć.
4. Čim jelo provri, poklopite poklopcem i smanjite vatru. Kuvajte oko sat i 30 minuta dok meso ne omekša (30 minuta u ekspres loncu je dovoljno). Dodajte vodu s vremena na vreme, ako joj se nivo smanji tokom kuvanja.
5. Dodajte šargarepe, a nakon 7-8 minuta krompir i so po ukusu. Kuvajte dok ne bude skroz gotovo poslednje dodato povrće - oko 15-20 minuta.
Servirajte posuto peršunom ili listićima celera za ukras.
Savet:
Ako volite da jelo bude gušće, neposredno nakon dodavanja šargarepe i krompira možete da razmutite kašiku brašna u malo vode i da dodate u jelo.
Želim vam ukusne trenutke sa oviom aromatičnom i zasitnom kuvanom teletinom!