Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Teleće varivo»Krhka kuvana teletina sa aromatičnim začinima

Krhka kuvana teletina sa aromatičnim začinima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krhka kuvana teletina sa aromatičnim začinima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
4
"Želimo vam ukusne trenutke sa ovom aromatičnom i zasitnom kuvanom teletinom!"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 650 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • mladi beli luk - 2 struka
  • šargarepa - 2 komada
  • krompir - 3 komada, srednji
  • celer - 1 struk
  • paradajz pire - 100 ml (ili 1 paradajz, narendan)
  • lovorov list - 1 komad
  • majoran - 2 ravne kašičice
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • kurkuma - 1 prstohvat, ili po ukusu
  • brašno - za valjanje mesa
  • belo vino - 200 ml
  • teleći bujon - 1, 2 litara (od rastvorenene kocke ili domaći)
  • ulje - oko 80 ml
  • voda - za dolivanje, ako je neophodno pri kuvanju
  • celer - listovi za ukras (ili peršun)
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte na veoma sitno luk i dve vrste belog luka. Krompir i meso isecite na krupne parčiće, a šargarepu na krugove. Celer isecite po vašoj želji. Krompir i šargarepe potopite u posudicu s vodom dok ne dođe red na njihovu pripremu, a meso uvaljajte u brašno.

2. Zagrejte ulje i zapržite prvo luk sa gnječenim belim lukom i prstohvatom soli. Čim omekšaju, dodajte celer, pržite još 3-4 minuta na srednjoj vatri i stavite meso. Promešajte s vremena na vreme da se ne zagori brašno po njemu. Čim meso promeni boju, nalijte belo vino, zajedno s lovorovim listom, biberom i majoranom.

3. Kada vino ispari skoro potpuno i dobije se gusti sos, stavite paradajz pire, čenove belog luka, majčinu dušicu i kurkumu. Kuvajte 3-4 minuta i nalijte bujon - vruć.

4. Čim jelo provri, poklopite poklopcem i smanjite vatru. Kuvajte oko sat i 30 minuta dok meso ne omekša (30 minuta u ekspres loncu je dovoljno). Dodajte vodu s vremena na vreme, ako joj se nivo smanji tokom kuvanja.

5. Dodajte šargarepe, a nakon 7-8 minuta krompir i so po ukusu. Kuvajte dok ne bude skroz gotovo poslednje dodato povrće - oko 15-20 minuta.

Servirajte posuto peršunom ili listićima celera za ukras.

Savet:

Ako volite da jelo bude gušće, neposredno nakon dodavanja šargarepe i krompira možete da razmutite kašiku brašna u malo vode i da dodate u jelo.

Želim vam ukusne trenutke sa oviom aromatičnom i zasitnom kuvanom teletinom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: