Način pripreme
1. Ugrejte veliki tiganj u koji mogu da stanu svi jastozi na jakoj vatri. Namažite dno sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja i pospite delom krupnije soli.
2. Stavitemorske plodove ravno, sa stomacima na gore, tako će se prvo pripremiti tvrća strana.
3. Pospite stomake sa još soli i maslinovog ulja - po kašiku na svakog jastoga.
4. Kuvajte 4 minuta i okrenite sa druge strane na još 2-3 minuta. Ako želite, okrenite kratko vremena i sa strane da se dobro pripreme, nemojte preterivati, nije potrebna duga termička obrada jer će tako izgubiti krtinu i kvalitet ukusa ako se pretera sa vremenom kuvanja.
5. Izvadite jastoga na tanjir i servirajte na prazničnoj trpezi sa limunom isečenim na četvrtine.
Jedite obavezno topl!
* Servirajte sa odgovarajućum priborom i kleštima sa kojima ćete lako slomiti tvrdi oklop i klešta u kojima se krije ukusno meso.
Nemojte propustiti da isisate sadržaj glave ovog morskog ploda pošto se tamo krije fantastičan miris mora.
Prijatno!