Salata sa guščijom džigericom i sosom od manga

11/07/2019
"Od onih salata koje će vas ostaviti bez teksta od prvog zalogaja "
Priprema25 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno60 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano19
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • zelena salata - 150 g, sveži listovi (kovrdžava salata, ajzberg itd)
  • gurščija džigerica - 1 medaljon (oko 1 prst debljine)
  • luk - 1/2 srednje glavice
  • skrob - za valjanje luka
  • sveže mleko - za potapanje
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - za prženje
  • pečurke - 100 g, vrganji ili šitake
  • belo vino - 3 supene kašike
  • maslac - 15 g
  • so - po ukusu
  • za sos od manga
  • mango - 1 komad
  • pomorandže - 1 komad, sok
  • limun - 1/2 soka
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite luk na tanke krugove i potopite na 3-4 sata u sveže mleko, nakon toga ocedite i dobro osušite. Uvaljajte u skrob, malo soli i šećera i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite na ubrus da se ohladi i ocedi od masti, nakon toga po želji iseckajte ili izlomite na sitnije komade.

2. Očistite pečurke, isecite i dinstajte u maslacu, malo ulja, soli i belog vina. I njih odvojite sa strane.

3. Pripremite sos /vinegret od manga tako što oljuštite i isečete mango na komade. Pospite sokom od limuna i stavite u blender da se samelje i da dobijete glatko pire.

Razredite sokom od pomorandže i malo vode ako je mnogo gusto. Sipajte i maslinovo ulje, začinite solju i dobro promešajte.

4. Neposredno pre serviranja salate napravite i guščiju džigericu. Ona treba da bude topla prilikom konzumiranja.

5. Medaljone izvadite prethodno iz frižidera da bi bili na sobnoj temperaturi - to je važno. Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na jakoj vatri i pecite džigericu sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju. Nakon što bude gotovo isecite na komade.

6. U posudu za salatu ili drugu odgovarajuću posudu stavite sveže listove salate. Oni treba da se operu i osuše prethodno. Prelijte delom sosa od manga.

7. Sipajte preko njih pečurke (dobro je da budu tople) pospite karamelizovanim lukom i na kraju guščijom džigericom. Prelijte sa još sosa od manga i servirajte.

Prijatno!

*Moguće je da ne potrošite ceo sos od manga za ovu salatu, zato će vam ostati i za drugu - po vašem izboru.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar