Način pripreme
Ovo je originalni recept iz oblasti Epir, blizu Atine. U svakom malom selu, gde nema turista, nego samo tišine i mira, uvek se nalazi mesna mala krčma, taverna. Uvek se posećuju takva mesta i probaju tradicionalna grčka jela, kao što je ovaj recept za Tirokafteri, izuzetno ukusno i pikantno predjelo, kojem niko ne može da odoli.
Osnova je feta sir i najviše grčka ljuta paprika, ekvivalent je halapenjo. Liči na našu ljutu papriku šilju, sa tankom ljuskom, ali je izuzetno ljuta. Pokazaću vam u galeriji slika. Teško se nalazi.
Kada se priprema recept, preporučuje se da se radi sa rukavicama, zato što je ljuto i teško se pere sa prstiju.
U blender stavljamo ljutu papriku, isečenu na komade, crvenu papriku, ona je za boju, mali čen belog luka, on je samo za miris, nije toliko za ukus, i sameljemo na pastu. Dodajemo maslinovo ulje, ponovo sameljemo. U velikoj posudi izmrvimo sir viljuškom, skoro da dobijemo pastu, ali da ima zrnastu strukturu.
Dodajemo kiselo mleko, sirće, promešamo. Dodajemo kašičicu sirćeta koji će pojačati ukus pase Tirokafteri. Sipamo smesu iz blendera, promešamo. Dodajemo i čili, origano - dva, tri prstohvata. Promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Sipamo u odgovarajući tanjir, odozgo prelivamo maslinovim uljem, dodajemo malo svežih iseckanih listova origana.
Serviramo sa prepečenim hlebom. Namažemo obilno na hleb.