Način pripreme
Dolmades su grčke sarmice. Mnogo ispadaju sa svežim listovima loze, ali kada im nije sezona koriste se konzervisane.
Dve vrste luka se iseku na sitno i dinstaju u maslinovom ulju. Nakon što omekša luk, dodaju se na sitno isečeni čenovi belog luka i opran pirinač. Meša se nekoliko puta i sipa se pola šolje vode, so po ukusu i na sitno isečeni sveži začini - menta, mirođija, nana i peršun.
Dodaju se biber i prstohvat cimeta. Nadev se kuva još minut-dva i sklanja se sa ringle. U svaki list se stavlja nadev u uvija se posna sarmica.
Dno šerpe se maže masnoćom i postavlja sa nekoliko listova loze. Odozgo se poređaju uvijene dolmades i prelivaju sa malo maslinovog ulja i dve šolje vode.
Sarmice od loze se kuvaju na tihoj vatri 50 minuta. Serviraju se prelivene sveže isceđenim sokom od limuna ili sa kriškama limuna.