Način pripreme
Oprane tikvice isečemo na panjiće debljine 3-4 cm i malom kašikom izvadimo unutrašnjost, dno ostaje celo.
U malom tiganju ugrevamo ulje i pržimo sitno iseckan luk, šargarepu, isečenu na kockice dok ne omekša.
Sipamo 4 supene kašike bisernog pirinča, promešamo da postane staklast i dodajemo sitno iseckan paradajz.
Sipamo čašu vode i začinimo kurkumom, biberom, mrvljenim bujonom i promešamo dok pirinač ne nabubri.
Dodajemo drugu čašu vode i lagano kuvamo dok voda skoro potpuno ne ispari. Poređamo tikvice u pleh prečnika 24 cm.
Kašikom ih punimo do vrha, preostali pirinač sipamo u pleh i sipamo još 200 ml vode, malo soli i 1 supenu kašiku ulja.
Pleh uvijamo foliijom i pečemo 30 minuta ispod folije. Vadimo i skidamo foliju. Kašikom prelivamo svaku punjenu tikvicu sa malo sosa i vraćamo u rernu na još 10 minuta da se zapeče.
Vadimo na tanjir i serviramo sa svežim paradajzom.