Način pripreme
Skuvajte sočivo, ali da ne bude u potpunosti gotovo, već do poluskuvanog stanja. Ocedite ga od vode i pokrijte posudu da se zrnca ne bi sušila.
Iseckajte luk. Zagrejte ulje i propržite ga. Kada dobije svetlo-zlatkastu boju, dolazi red na prethodno opran pirinač.
Mešajte otprilike minutu i začinite čubarom, divljom nanom i peršunom. Izmešajte i dodajte čašu i po vode u kojoj ste rastvorili vegetu.
Kuvajte dok pirinač u potpunosti ne upije tečnost. Skinite sa vatre i dodajte sočivo, mešajte. Nadev začinite solju, crnim biberom i začinima po vašem ukusu.
Odsecite poklopčiće paprika, pažljivo uklonite semenke. Napunite paprike i stavite poklopčiće.
Podmažite tepsiju za pečenje i poređajte paprike. Na dno sipajte otprilike 2 prsta tople vode. Na svaku papriku sipajte malo ulja.
Tepsiju pokrijte folijom. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite paprike otprilike sat vremena, nakon čega skinite foliju kako bi dobile prijatnu boju.
Posne punjene paprike sa pirinčem i sočivom su veoma ukusne.