Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene vekne»Pogačice sa kajmakom

Pogačice sa kajmakom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Pogačice sa kajmakom
Fotografije: Veca
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Mmmm, šta to tako fino miriše iz kuhinje?"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 400 g
  • mlako mleko - 100 ml
  • svež kvasac - 20 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - po ukusu(oko 1/2 kašičice)
  • margarin - 70 g
  • žumanca - 2 komada
  • kisela pavlaka - 2 kašike
  • Za nadev i premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • kajmak - 4 kašike
  • Za posipanje
  • susam - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: U 50 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac i šećer, dodati 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. U odgovarajuću posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.

Zasebno sjediniti žumanca, margarin i kiselu pavlaku i dodati u posudu sa brašnom. Umešati nadošli kvasac i preostalih 50 ml mlakog mleka, pa zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom rastanjiti u veliki krug. Okruglom modlom (ili čašom) vaditi krugove. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta.

Na svaki krug pomoću manje čašice praviti udubljenja (uzeti rakijsku čašicu, okrenuti dno i pritiskati svaku pogačicu kako bi se napravilo udubljenje).

Sjediniti 1 belance i kajmak i puniti udubljenja.1 žumance razmutiti, premazati pogačice (u krug, ne preko kajmaka). Posuti susamom.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Gotove pogačice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom. Ostaviti ih da se prohlade, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: