Dinstana ćuretina sa pečurkama

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
24/08/2019
"Ćuretina je nežno meso, čiji se ukus najbolje oseća kad je napravljeno dinstano sa pečurkama "
Priprema15 min.
Kuvanje16 min.
Ukupno31 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 504
  • Pregledi tokom meseca57
  • Pregledi tokom sedmice41
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • ćureće meso - 2 kom. celih grudi
  • šitake pečurke - 200 g
  • belo vino - 200 ml, polusuvo
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1 kašika, iseckan, ili po ukusu
  • ruzmarin - 1 kašika
  • kajenska papričica - 1 - 2 papričice, suve
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • maslac - 20 g
* merne jedinice

Način pripreme

Natrljajte ćureće grudi biberom, ruzmarinom, namrvljenim ljutim kajenskim papričicama i sa malo soli. Ostavite ih tako sa začinima u dobro zatvorenoj posudi u frižideru na nekoliko sati ili jednu noć.

Nakon što se meso začinilo u suvoj marinadi, isecite na krupne kolutove i zapecite u tiganju na jakoj vatri svako parče u maslacu i maslinovom ulju.

Kada imate zlatastu preplanulost ćurećih grudi, dodajte očićene i na krupno isečene šitake pečurke i beli luk. Poklopite posudu, smanjite vatru i dinstajte 3-4 minuta.

Možete blago da rastresete šerpu, da se pomešaju sastojci, da se ne zalepe i ne zagore po dnu.

Sipajte belo vino, sipajte peršun, još malo soli i začina, ako želite i ponovo dinstajte 5-6 minuta. Tako će meso i pečurke ostati neverovatno krhki.

Za poklapanje koristite poklopac sa malom rupom, iz koje izlazi para i tako isparava alkohol.

Jelo je gotovo kada se vino skoro redukuje i na dnu imamo gusti sos.

Servirajte ovu veličanstvenu ukusnu ćuretinu sa pečurkama toplu na vašoj trpezi. Obavezno neka joj društvo pravi mekan vazdušast hleb za umakanje u sos.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar