Način pripreme
Potopite leblebije prethodne noći. Drugog dana promenite vodu, stavite da provri i kuvajte oko sat vremena na tihoj vatri dok ne omekša, pazite da se ne prekuva.
Ocedite, ostavite da se ohladi i protrljajte zrna da očistite ljuspice.
Ugrejte maslinovo ulje u tadžinu i dinstajte sitno iseckan luk, izgnječeni beli luk i paprike, isečene na ivice. Dodajte začine (bez peršuna, svežeg korijandera, bibera, soli i ljute aleve paprike). Pržite samo 1-2 minuta da se ohladi povrće, nakon toga dodajte vodu i krompir, isečen na kockice.
Ostavite jelo da se dinsta oko 15 minuta na tihoj vatri, nakon toga dodajte i tikvice, isečene na ivice. Dinstajte još 7-8 minuta. Stavite leblebije i paradajz, isečen na kockice.
Ostavite jelo da se dinsta još 15 minuta. Skinite sa vatre i pospite sokom od limuna i preostalim začinima. Servirajte jelo toplo.