Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Moje taljatele Karbonara

Moje taljatele Karbonara

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Moje taljatele Karbonara
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
09/09/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
28 min.
Porcije
2
"I kad kažem Moje imam u vidu baš oce - Moje taljatele koje ćete probati samo ako ih napravite sami"

Potrebni sastojci

  • taljatele - 230 g
  • slanina - 100 g, ili pančeta
  • žumanca - 3 komada
  • pekorino - 70 g ili parmezn, gran padano
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • luk - 1 komad, šalot (po želji)
  • maslinovo ulje - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined /undefined /undefined Italijanski sos Karbonara je jedan od najpoznatijih i široko konzumiranih soseva za testeninu i čak picu. Tokom vremena se dosta izmenio i originalni recept je skoro zaboravljen u savremenom svetu, a jedino ga čuvaju i po njemu kuvaju lokalci, koji čuvaju tradiciju i korene italijanske kuhinje.

Ime ovog svepoznatog sosa dolazi od reči karbon (carbon) čije je značenje ugalj. Ali zašto li su tom svetlom sosu dali takvo ime, verovatno ćete se zapitati. To dolazi upravo od prvobitnog originalnog sosa, koji se spremao sa mnogo bibera i na kraju se gotova testenina posipala sa još njega, tako da je izgledao kao posut ugljem, odatle i ime.

U autentičnom obliku sos karbonara se sprema od jaja, obično samo žumanca, pekorina i pančete, slanine. Pavlaka koju često srećemo u receptima, kao i u restoranima je izmišljotina savremenog doba, jer se sa njom sprema lakše, nema rizika i nije potrebna posebna tehnika. Nije da sa pavlakom nije ukusno, ali to prosto nije prava Karbonara.

Evo i kako da je napravite i sa mojim malim dodatkom - lukom šalot. Ako želite da probate ovaj sos u apsolutno originalnom obliku, jednostavno preskočite luk, ali ovde ću opisati recept sa njim:

1. Stavite testeninu da se skuva prema uputstvu na pakovanju da bude gotova al dente.

2. Iseckajte šalot i zapržite u malo maslinovog ulja i soli. Dodajte pančetu, isečenu na male kocke, ili male pravougaone trake. Kada postane zlatasta sklonite s vatre. Za to vreme treba da su gotove i taljatele.

3. Stavite testeninu u slaninu i luk i sipajte malo vode od kuvanja, blagim okretanjem tiganja sve pomešajte.

4. Promešajte žumanca i sipajte ih u taljatele nastavljajući da pravite iste pokrete tiganjem i blago okrećite testeninu u njemu. Stavite i sir pekorino ili parmezan u prahu i alevu papriku i nastavite nekoliko sekundi, dok se sve dobro ne pomeša i ne dobijete kremasti sos. Žumanca će se skuvati od toplote same testenine i postaće kremasta.

Druga varijanta je da napravite sos odvojeno po istom principu, ali obavezno daleko od vatre, da se ne preseče i da se žumance ne iskida na parčiće. Onda servirajte skuvanu testeninu i odozgo prelijte sosom, a u centar za raskoš možete da stavite još jedno sirovo žumance i da servirate vruće da svako može da ga promeša i ono da se skuva u postane kremasto od toplote.

Pri serviranju taljatela Karbonara možete da stavite i odvojeno posudicu sa još aromatičnog sira, kao i još bibera, da svako začini svoj tanjir.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: