Način pripreme
Počnite sa pripremom nadeva. Očistite i isecite luk, a zatim očistite i sitno iseckajte beli luk. Ruzmarin i majčinu dušicu izlomite na sitne komadiće.
Operite džigericu i isecite je na zalogaje. Na umerenoj vatri zagrejte maslac. Izdinstajte crveni i beli luk. Kada omekšaju, dodajte mleveno meso i džigericu. Pržite dok se ne dobije zlatasta boja.
Posebno namočite prezle u malo vode. Mleveno meso i džigericu u tiganju prelijte sa malo desertnog vina. Kada vino ispari, dodajte pinjole i suvo grožđe. Dodajte i usitnjenu žalfiju. Pažljivo isvadite prezle iz vode i dodajte ih u tiganj. Dinstajte sve još par minuta i ostavite sa strane.
Pažljivo isecite file, tako da se formira veliki list. Istucajte ga, prelijte desertnim vinom, soli i biberom. Stavite 2-3 nadeva i zavijte u rolat. Ceo mesni rolat lepo vežite debelim koncem.
Lepo namažite puterom i pospite biberom.
Šargarepu isečemo po dužini i stavljamo u nauljan pleh. Preko stavljamo rolat. Prelijemo belim vinom i pečemo prvo na 220 stepeni 30 minuta, a zatim smanjimo temperaturu na 159 i oečemo dok ne bude gotovo - 3-4 sata.
U masoći koja je ostala od nadeva, propržite brašno. Kada ono postane zlatkasto, dodajte vino. Mešajte dok ono ne ispari i dodajte bujon. Tako pripremljen sos procedite.
Servirajte rolat isečen na komade s prilogom od pečenih šargarepa, bogato prelivenih sosom.