Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Slani rolat»Aromatičan svinjski rolat na italijanski način

Aromatičan svinjski rolat na italijanski način

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
323109216
Aromatičan svinjski rolat na italijanski način1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
345 min.
Porcije
10
"Znate, Italijani ga pravi najbolje od svih, naravno, o pripremi svinjetine govorimo."

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 4 - 5 kg svinjskog filea bez kostiju
  • vino - 50 ml slatkog desertnog
  • šargarepe - 6 većih
  • belo vino - 200 ml
  • za nadev
  • crveni luk - 3 glavice
  • beli luk - 4 čena
  • pileća džigerica - 200 g
  • ruzmarin - 4 stručka, svež
  • majčina dušica - 4 stručka, sveža
  • prezle - 250 g
  • maslac
  • mleveno meso - 400 grama, svinjskog
  • žalfija - 10 svežih listova
  • vino - 120 ml slatkog desertnog
  • pinjole - 25 g
  • suvo grožđe - 40 g
  • sos
  • brašno - 3 supene kašike
  • belo vino - 120 ml
  • bujon - 1 šolja, pileći
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom nadeva. Očistite i isecite luk, a zatim očistite i sitno iseckajte beli luk. Ruzmarin i majčinu dušicu izlomite na sitne komadiće.

Operite džigericu i isecite je na zalogaje. Na umerenoj vatri zagrejte maslac. Izdinstajte crveni i beli luk. Kada omekšaju, dodajte mleveno meso i džigericu. Pržite dok se ne dobije zlatasta boja.

Posebno namočite prezle u malo vode. Mleveno meso i džigericu u tiganju prelijte sa malo desertnog vina. Kada vino ispari, dodajte pinjole i suvo grožđe. Dodajte i usitnjenu žalfiju. Pažljivo isvadite prezle iz vode i dodajte ih u tiganj. Dinstajte sve još par minuta i ostavite sa strane.

Pažljivo isecite file, tako da se formira veliki list. Istucajte ga, prelijte desertnim vinom, soli i biberom. Stavite 2-3 nadeva i zavijte u rolat. Ceo mesni rolat lepo vežite debelim koncem.

Lepo namažite puterom i pospite biberom.

Šargarepu isečemo po dužini i stavljamo u nauljan pleh. Preko stavljamo rolat. Prelijemo belim vinom i pečemo prvo na 220 stepeni 30 minuta, a zatim smanjimo temperaturu na 159 i oečemo dok ne bude gotovo - 3-4 sata.

U masoći koja je ostala od nadeva, propržite brašno. Kada ono postane zlatkasto, dodajte vino. Mešajte dok ono ne ispari i dodajte bujon. Tako pripremljen sos procedite.

Servirajte rolat isečen na komade s prilogom od pečenih šargarepa, bogato prelivenih sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: