Način pripreme
Rerna - 170 stepeni
Tart oblik sa skidajućim dnom i prečnikom od 18/20 cm
Osnova
U veliku činiju se pomeša brašno, maslac u kockicama i šećer. Može da se stavi u planetarni mikser ili da se prstima usitni. Dodaju se žumanci i meša se dok se ne dobije meko testo.
Ako se testo lepi za ruke, dodaje se 1 do 2 supene kašike hladne vode. Testo treba da bude meko, glatko i da se ne lepi za prste ruke. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižider na 30-40 minuta.
Za to vreme se priprema poslastičarski krem.
U šerpu se sipa mleko i polovina smeđeg šećera. Stavi se na ringlu na umerenu jačinu da se ugreje zajedno sa izrezanim celim korama limuna kako bi se mleku dodala njihova aroma.
U činiji se metalnom žicom za mućenje umute žumanci, ostali šećer pomešan sa skrobom, koji će sprečiti formiranje kvržica u kremu. Meša se i dodaje se limunov sok.
Cela smesa se dodaje u vruće mleko i neprestano se meša dok se ne skuva tvrd krem, oko 3-4 minute ili dok ne počnu da se pojavljuju mali mehurovi. Skida se sa ringle, dodaje se vanila i cela smesa se stavlja u ravnu tepsiju. Čvrsto se zavije plastičnom folijom i ostavi se da se ohladi do sobne temperautre.
Namaže se maslacem i posipa 1 kašikom brašna, rasporedi se pritiskom u kalup za tart sa pokretnim dnom prečnika oko 18/20 cm.
Ohlađeno testo se deli na dva dela, tako što jedan deo, koji se za podlogu i rubove slatkiša, bude malo veći od drugog. Odmota se i stavi se u kalup za tortu, utisne se u dno i bočni deo. Pre nego što se izlije krem, da bi ponovo postao sipkav, treba da se promeša metalnom žicom za mešanje/može na kratko da se upotrebi mikser/ i izlije se u kalup na testo, rasporedi se.
Uz pomoć oklagije se odmota i manji deo, on je 1/3 od ukupnog testa, i stavlja se na krem. Krajevi oba testa se pritisnu.
Četkicom se namaže malo belanca, koje ne mora biti penušavo, pospe se pinjolama.
Peče se na 170 stepeni oko 30/40 minuta ili dok gornji deo ne bude prijatno zlatkast i dok se rebrasti deo blago ne odvoji od kalupa.
Vadi se iz rerne i hladi se do sobne temperature, a nakon toga se vraća u frižider na otprilike 2 sata. Seku se parčići torte.
Čuva se u frižideru.
Torta italijanskih baka (Torta della Nonna con crema al limone) je klasičan slatkiš, torta za italijansku provinciju i uvek je sa punjenjem od krema sa limunom. Ona ima delikatan ukus, predivno testo od maslaca i aromu vanile i kore limuna.
Torta italijanskih baka može da se posluži kao desert posle večere, takođe i u posebnim prilikama.