Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja

Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78916k975
Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja4 / 4
18/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
3
"Majstorstvo i maslinovo ulje - to su dva obavezna sastojka za pripremanje perfektnih lignji na ploči"

Potrebni sastojci

  • lignje - 500 g (dužina tela lignje oko 9 - 10 cm)
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 struka
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Lignje očistite, tako što prvo izvučete pipke i ostavite ih na stranu. Iz tela lignje izvadite unutrašnje organe i prozračnu kost, koji podseća na plastični štapić.

Možete da gurnete prst ili dva u telo lignje i na taj način da lagano izvadite sve, a drugi način je da telo okrenete naopačke i da na taj način očistite lignju. Svaku lignju operite na kratko ispod vode i nemojte preterivati, kako ne bi izgubila ukus mora.

2. Glave sa pipcima takođe očistite, a oči odsecite makazama.

3. Uključite ploču da se zagreje na maksimalnu temperaturu. U tiganj sa velikim prečnikom sipajte sasvim malo maslinovog ulja i kada se dobro ugreje stavite pipke. Veliki tiganj vam je potreban, kako pipci ne bi bili na gomili, da bi bilo rastojanja izmeću njih.

4. Kada pipci počnu da cvrče i šire prijatan miris dodajte im sok od limuna, kuvajte ih još malo i izvadite ih u tanjir.

5. U tiganju je ostao sav ukus morskih plodova, zajedno sa preostalim sokom od limuna i maslinovim uljem. Vratite tiganj na slabu vatru i sipajte još maslinovog ulja, dodajte čenove belog luka i sitno seckani peršun sa malo bibera. Mešajte minut-dva dok ne zamiriše prijatno na beli luk i sveži peršun, kao i na maslinovo ulje. Skinite sa vatre i to će biti vaš sos.

6. Za to vreme ploča bi trebalo da bude zagrejana na maksimalnu temperaturu.

Sipajte malo maslinovog ulja i pre nego što počne da dimi stavite tela lignji. Premažite ih lagano sosem. Pecite ih kratko sa obe strane do zlatne boje. Ako ih pečete previše izgubiće mekoću i ukus!

7. Sklonite lignje i poređajte ih u tanjir za serviranje zajedno sa pipcima. prelijte sve preostalim sosom od maslinovog ulja i ukrasite krompirom i svežom salatom. Ako vam preostane sos, možete da njime premažete i krompir, zaista je ukusno.

Posolite sve na kraju i poslužite toplo sa čašom belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: