Način pripreme
Protivno mišljenjima koje sam čitala, mogu da vam kažem da je ovo jedan od najlakših deserata koje sam pravila. Nije brz, zato što se smesa od puslice suši oko 5 sati, ali ništa nije teško.
Torta Pavlova je napravljena u čast ruske balerine Ane Pavlove, nakon njene turneje u Novom Zelandu 1920 godine! Klasična varijanta je sa korom od pusllica i umućenom pavlakom, ukrašena jagodama.
U posudu sipajte belanca. Dodajte prsotohvat soli i mutite mikserom 5 minuta. Dodajte 3-4 kapljice soka od limuna i u porcijama počnite da dodajete šećer, mutite na najvišem stepenu miksera.
Smesa treba da bude gusta i sjajna. Na parče papira za pečenje nacrtajte krug prečnika 22 cm. Sipajte u sredinu smesu od puslice i uz pomoć kašike rasporedite po ocrtanom krugu, izvucite ivice na gore.
U sredini smese treba da se stvori udubljenje.
Prebacite pažljivo papir sa oblikovanom tortom u pleh i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 110 stepeni bez ventilatora oko 5 sati.
Izvadite osušenu koru i ostavite na rešetku da se ohladi.
Dobro umutite hladnu pavlaku (koristim zaslađenu, zato ne stavljam šećer dodatno prilikom mućenja) na gust krem. Napunite koru od puslice šlagom.
Ukrasite tortu Pavlova trešnjama, breskvama, zrnima grožđa.
Želim samo da dodam da šlag ne kvasi koru od puslice i onda ostaje hrskava do poslednjeg parčeta.
Izvor recepta je italijanski kulinarski magazin Cucina moderna!