Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Najbolja štrudla od jabuka

Najbolja štrudla od jabuka

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Najbolja štrudla od jabuka
Fotografije: Ivan Katsarov
2 / 4
01/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Najbolja štrudla je ona od koje ti daju još jedno parče i malo za poneti"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 1.5 kg (različite sorte jabuka)
  • braon šećer (muskovado) - 500 g
  • cimet - 2 kesice
  • so - 1 kafena kašičica
  • rum - 1 - 2 supene kašike (može i esencije)
  • šećer u prahu - za posipanje
  • orasi - 500 g
  • maslac - 250 g
  • fine razvijene kore - 1 pakovanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Jabuke (najlepša štrudla se dobije kada se kombinuju različite sorte jabuka) se operu, ogule, očiste od semenki i izrendaju, ali ne previše fino.

2. Izrendane jabuke se posole, promešaju i ostave 10 minuta da puste vodu iz sebe. Nakon toga se pažljivo stiskaju kako bismo se oslobodili viška vode i da bismo imali hrskavu štrudlu.

3. U isceđenje jabuke se dodaje braon šećer (3/4 od količine), kesica cimeta, limunov sok i rum. Dobro se promeša. Ovo je punjenje za štrudlu.

4. Istopi se maslac.

5. Orasi se usitne, ali ne previše sitno.

6. Uzme se jedan list kore i naulji se cela njegova površina. Na njega se stavi drugi list i takođe se naulji. Uvek se koriste dva lista da bi se savio jedan štrudla rolat.

7. U jedan kraj lista po celoj njegovoj dužini se stavlja punjenje. Nakon toga se savija rolat s korama, ali samo 2-3 obrtaja. Cilj je da se savije mokro punjenje s korama, kako bi se odvojilo od orasa. Tako oni neće postati mokri i pri pečenju štrudla će postati veoma hrskava. Nakon tog savijanja polovina od površine lista razvijenih kora ostaje prazna. Ta površina se obilno posipa orasima, cimetom, s malo braon šećera i šećerom u prahu. Nakon toga do kraja se savija rolat. Gotov rolat u sredini ima punjenje od jabuka, koje je izolovano s par slojeva kora, a oko njega je punjenje od orasa, cimeta i šećera. Kada se tokom pečenja šećer istopi i karamelizuje, sliće se na jedan neverovatan način na orase i cimet.

8. U nauljenu tepsiju se stavljaju rolati jedan do drugog. Odozgo se mažu maslacem i posipaju se sa još malo braon šećera.

9. Rerna se zagreje na 200 stepeni. Kada se ubacuje tepsija da se peče - smanjuje se na 180 stepeni. Kada boja kora postane blago narandžasta - rerna se smanjuje na 160 stepeni i peče se dok ne bude gotovo.

10. Štrudla se vadi i ostavlja se da se u potpunosti ohladi i nakon toga se posipa šećerom u prahu.

Postoji i varijanta da se ne čeka da se ohladi, već da se posluži vruća uz kuglu sladoleda. Ukusno!

Maslac može da se zameni biljnim uljem i da se dobije posna štrudla. Zapravo, upravo po ovom receptu naša porodica sprema prazničnu pitu za Badnje veče. Način savijanja rolata (savijanje do 1/3 od površine kora kako bi se punjenje odvojilo i kako ne bi smočilo orašaste plodove + pokrivanje ostale 2/3 površine orašastim plodovima, cimetom i šećerom, nam daje baršunasto mekano jezgro sa hrskavim orasima i štrudla izgleda kao da ima hiljadu listova.

Suvišno je da govorim da osim jabuka ili bundeve - može da se improvizuje s punjenjem. Pokušajte sa šljivama i karanfilićem, pokušajte sa šargarepama i indijskim orahom, ili jabukama i vanilom i korom pomorandže, ili jabukama sa kardamonom, ili trešnjama sa bademim itd.

Po receptu za najbolju štrudlu može da se koristi i običan šećer, ali Muskovado daje neponovljivi ukus karamele.

Probajte i sigurna sam da će ovo postati vaša omiljena štrudla!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: