Način pripreme
Krokembuš je francuski praznični kolač u obliku kupe, napravljen je od malih eklera, punjenih kremom ili drugim punjenjem. Pričvršćeni su karamelom i obavijeni končićima od karamele. Nije mnogo teško da se napravi, iako tako izgleda.
Sipajte vodu u šerpu, stavite kravlji maslac, prstohvat soli i stavite na ringlu. Kada voda provri, odjednom dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
Sklonite šerpu sa ringle i dodajte jaja, jedno za drugim, mešajući energično dok testo ne postane homogeno. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje.
Špric za dekoraciju torti napunite testom za eklere i na papiru za pečenje počnite da pravite male eklere. Napravite razmak, jer prilikom pečernja oni nabubre. Eklere ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju rozikastu boju. Gotove eklere ohladite na rešetki.
Metalnom žicom za mućenje kratko umutite žumanca sa šećerom. Dodajte brašno i sveže mleko. Homogenizujte i aromatizujte vanilom i korom limuna. Posudu stavite na zagrejanu ringlu i mešajte dok krem za eklere ne postane gust. Ohladite.
Uz pomoć šprica eklere napunite kremom. Istopite šećer i vodu dok se ne dobije svetao karamel. Na odgovarajući tanjir ili tacnu naređajte krug od eklera, lepeći ih kapljicama karamela. Od eklera napravite oblik piramide.
Viljušku potopite u tečni karamel, formirajte konce i njih obavijte oko piramide od eklera. Pospite perlicama za dekoraciju, krupnim šećerom ili drugim šećernim figuricama po vašem ukusu. Vaš desert Krokembuš je gotov.
Komentari