Francuski ekleri

29/10/2017
"Vazdušasta tekstura, hrskava korica... to je tajna pravih, ukusnih eklera. Pogledajte tačno kako se pripremaju"
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 505
  • Pregledi tokom meseca29
  • Pregledi tokom desmice6
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • voda 240 ml
  • brašno - 150 g
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 100 g
  • jaja - 4 komada
  • KREM
  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 4 komada
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • šećer - 200 g, kristal
  • kukuruzni skrob 110 g
  • ČOKOLADNI GANAŠ
  • čokolada - 200 g, za kuvanje
  • pavlaka - 200 ml punomasna
* merne jedinice

Način pripreme

Voda se sipa u šerpu zajedno sa šećerom i maslacem. Mešamo dok se šećer ne rastopi i ostavljamo na umerenoj vatri da provri. Isključimo ringlu i odjednom dodajemo celo brašno.

Energično mešamo drvenom kašikom dok ne upije tečnost. Ponovo se stavlja na umerenu do slabu vatru da se brašno skuva, oko 3 minuta. Skida se sa vatre, ostavlja se na 10 minuta da se ohladi i dodaju se jaja, jedno po jedno. Promeša se drvenom kašikom, ali se može i koristiti mikser na slaboj brzini.

Veoma tanko se namaže papir u ravnom plehu, višak maslaca se skloni. Smesa od testa se stavlja u špric sa velikim nastavkom i prave se ekleri u željenom obliku, dugi oko 7-8 cm ili loptice. Prstima potopljenim u vodu se sklanjaju ili poravnaju takozvane iglice koje se stvaraju na kraju špricanja svakog eklera.

Stavljaju se u ugrejanu rernu na 190 stepeni, tačno 15 minuta, a nakon toga se stavlja drška kašike na vrata rerne, tj. treba da bude malo otvorena i tako nastavljamo da pečemo dok ne dobijemo željenu boju, manje ili više zlatne Kad budu potpuno gotovi ostavljaju se u isključenoj rerni 20-25 minuta. To pomaže da se potpuno osuše i da se obrazuje lepa šupljina.

KREM:
Mleko se ugreva na vatri sa pola šećera i vanilom dok ne provri. U posudi se pomeša kukuruzni skrob, preostali šećer, jaja i žicom se mesa dok se ne dobije krem. Da bi se dobro pomešali sastojci može se koristiti mikser.

Kad se mleko dovoljno ugreje, polovina se sipa u smesu sa jajima i skrobom, meša se i sipa se preostalo vrelo mleko. Stavlja se ponovo na umerenu vatru i neprestano se meša dok se ne dobije lep i težak krem, oko 3 do 4 minuta. Kuva se dok smesa ne počne da pada sa žice.

Skida se sa i pokriva se folijom da se ne uhvati korica i ostavljamo da se ohladi. Kad se dovoljno ohladi sipa se u špric sa tankim nastavkom i krem se sipa na dva mesta sa donje strane svakog eklera. Po težini eklera se vidi koliko je napunjen.

ČOKOLADNI GANAŠ:
Pavlaka se stavlja na vatru da se ugreje. Čokolada se preliva i meša dok se ne rastopi. Ostavi se da se ohladi na sobnoj temperaturi i svaki ekler se potapa u čokoladu. Gotove kolače poređajte na rešetku. Mogu da padaju čokoladne kapljice, to nije problem.

Izvor: MasterChef J. Mielle

Napomena:
Krem za eklere možete prethodno pripremiti. Čuva se u frižideru nekoliko dana, nakon toga se može ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari.

Raskošan i veoma precizan recept. Striktno ga se pridžavam i uvek se dobije odličan rezultat. Pripremila sam dve vrste eklera, duge oko 12 cm i velike loptice, to je po želji. Krema ima više i kod mene je ostala jedna čaša koju čuvam u frižideru.

Ima mnogo recepata za eklere, ali više njih je sa uljem, što ja ne mogu da razumem. Ništa ne može zameniti maslac. To je. Svaki francuski recept za ekler je uvek sa maslacem. Može se zameniti uljem, ali to više nije francuski ekler, a loptice od testa će izgubiti hrskavu teksturu, takođe i miris maslaca, što nije beznačajno.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti