Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ekleri»Francuski desert Krokembuš

Francuski desert Krokembuš

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Francuski desert Krokembuš3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Osetite magiju francuskih poslastica ovim izuzetnim predlogom"

Potrebni sastojci

  • za eklere
  • maslac - 90 g
  • brašno - 90 g
  • voda - 210 ml
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 2 g
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumance - 6 komada
  • brašno - 50 g
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 komad
  • za karamel
  • šećer - 100 g
  • voda - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Krokembuš je francuski praznični kolač u obliku kupe, napravljen je od malih eklera, punjenih kremom ili drugim punjenjem. Pričvršćeni su karamelom i obavijeni končićima od karamele. Nije mnogo teško da se napravi, iako tako izgleda.

Sipajte vodu u šerpu, stavite kravlji maslac, prstohvat soli i stavite na ringlu. Kada voda provri, odjednom dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe.

Sklonite šerpu sa ringle i dodajte jaja, jedno za drugim, mešajući energično dok testo ne postane homogeno. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje.

Špric za dekoraciju torti napunite testom za eklere i na papiru za pečenje počnite da pravite male eklere. Napravite razmak, jer prilikom pečernja oni nabubre. Eklere ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju rozikastu boju. Gotove eklere ohladite na rešetki.

Metalnom žicom za mućenje kratko umutite žumanca sa šećerom. Dodajte brašno i sveže mleko. Homogenizujte i aromatizujte vanilom i korom limuna. Posudu stavite na zagrejanu ringlu i mešajte dok krem za eklere ne postane gust. Ohladite.

Uz pomoć šprica eklere napunite kremom. Istopite šećer i vodu dok se ne dobije svetao karamel. Na odgovarajući tanjir ili tacnu naređajte krug od eklera, lepeći ih kapljicama karamela. Od eklera napravite oblik piramide.

Viljušku potopite u tečni karamel, formirajte konce i njih obavijte oko piramide od eklera. Pospite perlicama za dekoraciju, krupnim šećerom ili drugim šećernim figuricama po vašem ukusu. Vaš desert Krokembuš je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Kako je ovo dobro
19.01.2023 14:08

Top recepti