Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Italijanska krostata (pita sa maslacem) Sunce

Italijanska krostata (pita sa maslacem) Sunce

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872002k
Italijanska krostata (pita sa maslacem) Sunce
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Da li ima veze kakvo vreme je napolju, kada na trpezi stoji ova unikatno ukusna Italijanska krostata"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 120 g
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kora limuna - izrendana
  • šećer - 1 kesica vanilin šećera
  • so - prstohvat
  • i još
  • marmelada od kajsija - 3 - 4 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika, granule
  • bademi - 1 supena kašika, filirani
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli i jednom kašičicom praška za pecivo. Dodajte žumanca, 2 supene kašike svežeg mleka, kesicu vanili šećera, 100 g kristal šećera, izrendanu koru limuna i hladan kravlji maslac isečen na komade.

Umesite glatko testo. U početku ono je kao pesak, ali postepeno se homogenizuje i leko se radi s njim. Obmotajte teso streč folijom.

Vratite u frižider na jedan sat. Na komadu papira za pečenje obeležite krgu dužine 24 cm. U njega razvijte testo debiljine 5 mm. Višak testa odstranite nožem.

Od njega možete napraviti loptice, u sredinu stavite badem ili orah i ispecite sa krostatom.

Prebacite papir za pečenje u tepsiju. Zasecite testo na 8 mesta, tako što se zaustavljate na 5 cm od kraja kruga. U tih 5 cm stavite marmeladu od kajsija.

Formirane trouglove savijte ka zidovima tepsije. Testo pospite šećerom u granulama, a tamo gde je marmelada, pospite filiranim bademima.

Ispecite voćnu pitu na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.

Ohladite na rešetki.

Kada se masna pita Sunce u potpunosti ohladi, isecite je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: