Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Krostata (pita sa maslacem) sa džemom od šljiva

Krostata (pita sa maslacem) sa džemom od šljiva

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Krostata (pita sa maslacem) sa džemom od šljiva
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
36 min.
Ukupno
96 min.
Porcije
4
"Pita sa maslcem za sve koji znaju da uživaju u malim stvarima u životu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • maslac - 110 g, kravlji
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 1 komad
  • žumanca - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 1 kesica
  • kora od limuna - rendana
  • džem - 300 g, od šljiva
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posdu ustavite prosejano brašno sa prstohvatom soli, jednom kašičicom praška za pecivo i jednom vanilom. Dodajte jedno jaje, jedno žumance, šećer i hladan kravlji maslac isečen na komade. Zamesite testo. U početku je ono kao pesak, ali postepeno se hmogenizuje i postaje meko, testo sa maslacem lako za obrdu. Uvijte testo u streč foliju i stavite u frižider na jedan sat.

Od hladnog testa odvojite nekoliko lopti, veličine pesnce. Preostalo razvucite na list papira za pečenje. Tako ćete lakše mesiti u plehu. Koristite pleh, prečnika 20 cm. Od prebačenog lista oblikujte visoke ivice. Izbušite dno viljuškom.

Sipamo džem od šljiva i poravnamo. Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo preostalo testo prečnika 3-4 mm. Kovrdžavim diskom sečemo trake širine 1, 5-2 cm. Stavljamo trake na džem praveći rešetku. Pečemo krostatu na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta ili dok ne dobijemo lepu boju.

Pet minuta nakon što izvadite pleh iz rerne pažljivo prebacite pitu na rešetku. Ako ostavite unutra, postaće vlažna.

Pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: