Način pripreme
U posdu ustavite prosejano brašno sa prstohvatom soli, jednom kašičicom praška za pecivo i jednom vanilom. Dodajte jedno jaje, jedno žumance, šećer i hladan kravlji maslac isečen na komade. Zamesite testo. U početku je ono kao pesak, ali postepeno se hmogenizuje i postaje meko, testo sa maslacem lako za obrdu. Uvijte testo u streč foliju i stavite u frižider na jedan sat.
Od hladnog testa odvojite nekoliko lopti, veličine pesnce. Preostalo razvucite na list papira za pečenje. Tako ćete lakše mesiti u plehu. Koristite pleh, prečnika 20 cm. Od prebačenog lista oblikujte visoke ivice. Izbušite dno viljuškom.
Sipamo džem od šljiva i poravnamo. Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo preostalo testo prečnika 3-4 mm. Kovrdžavim diskom sečemo trake širine 1, 5-2 cm. Stavljamo trake na džem praveći rešetku. Pečemo krostatu na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta ili dok ne dobijemo lepu boju.
Pet minuta nakon što izvadite pleh iz rerne pažljivo prebacite pitu na rešetku. Ako ostavite unutra, postaće vlažna.
Pospite šećerom u prahu.