Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Pikaso pita sa maslacem

Pikaso pita sa maslacem

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872002k
Pikaso pita sa maslacem
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Verujemo da, da je Pikaso bio kuvar, prirpemao bi baš ovakvu pitu sa maslacem"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 250 g
  • maslac - 110 g
  • šećer - 100 g
  • jaja - 1 komad
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - prstohvat
  • so - prstohvat
  • za krem
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 3 supene kašike
  • brašno - 60 g
  • čokolada - 100 g, crna
  • i još
  • dinja
  • breskve
  • kokosov orah
  • kivi
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u posudu sa prstohvatom soli i prstohvatom praška za pecivo. Dodajte jedno žumance, vanilin šećer, i hladan kravlji maslac isečen na komade. Zamesite meko testo. Uvijte ga u parče najlona i stavite u frižider na jedan sat.

Hladno testo za paj razvijte oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini na veliki pravougaonok.

Prebacite ga u pleh sa dnom koje se skida prečnika 11/35. Oblikujte visoke ivice, pritisnite lagano da se stvore talasi na plehu. Izbušite dno viljuškom.

Stavite parče papira za pečenje preko testa. Sipajte odozgo sirovi pasulj ili leblebije. Na taj način se pritiska testo i prilikom pečenja neće moći da se podigne.

Treba da se stvori udubljenje za krem. Pogledajte slike za postupak.

Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom oko 30 minuta. Izvadite pleh iz rerne, pažljivo sklonite leblebije i papir. Stavite ga na rešetku da se ohladi.

Za krem sipajte sveže mleko u šerpu. Dodajte žumanca, šećer i brašno. Stavite posudu na vatru i počnite odmah da mešate dok se krem ne zgusne.

Skinite gotov krem, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte energično dok se čokolada ne rastopi i dok krem ne dobije ravnomerno braon boju. Sipajte hladan krem u kalup sa testom.

I dolazi na red najprijatniji deo sa ukrašavanjem. Isecite geometrijske oblike od parčeta dinje, kokosovog oraha, breskve, kivija. Ukrasite po želji i imate jednu lepu Pikaso pitu sa maslacem.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: