Način pripreme
Rerni - 180 stepeni
Kalip za kuglof, obložen papirom za pečenje, 26/13 cm.
U posudi razbijemo jaja, dodajemo šećer i esenciju vanile. Esencija badema, koju ja koristim je veoma jaka, zato dodajem samo 1 kapljicu.
Mutimo mikserom oko 4-5 minuta dok smesa ne postane lagana, mekana i svetla.
Dodajemo kiselo mleko, mutimo na niskoj brzini, nakon toga maslinovo ulje i mutimo još 1-2 minuta dok se ne integriše.
Na kraju dodajemo brašno sa praškom za pecivo i ponovo mutimo dok se ne integriše. Nakon što smesa postane skroz glatka dodajemo 4-5 kajsija, krupnije isečenih i lepo promešamo spatulom da se ravnomerno rasporede. Gotovu smesu sipamo u kalup za kuglof, poravnamo.
Preostale kajsije, oko 2 komada prepolovimo i svaku isečemo na kriške srednje veličine. Poređamo u sredinu kolača. Pospemo braon šećerom. Sa strane sipamo obilno listiće badema.
Pečemo na 180 stepeni oko 45-50 minuta.
Ostavljamo da se ohladi u kalupu oko 15 minuta i nakon toga potpuno ostavljamo da se ohladi na rešetku.